Borel Kurtiju: Što pre krenuti sa implementacijom dogovora o ZSO

Vesti 07. dec. 202118:3011 komentara
Podeli:

Jedna od prepreka Srbije na putu ka EU jeste i pitanje Kosova i postizanje konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Problem su i postojeći sporazumi koji se ne primenjuju, ali onaj o ZSO je posebno važan - to je u Briselu poručeno kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

Bez sastanka Aleksandra Vučića i Albina Kurtija u Briselu, jer nemaju o čemu da razgovaraju. Bar za sada. To je novinarima rekao sef diplomatije EU nakon sednice Odbora za stabilizaciju i pridruživanje sa Kosovom, dodajući da godina još nije gotova i da se na tome i dalje radi. On je ponovio da je sporazum o tablicama iz septembra bio pozitivan signal, ali da dve strane moraju da primene dogovore iz Briselskih sporazuma. To se posebno odnosi na ZSO.

„Beskorisno je zakazivati još jedan sastanak ako nisu ispunjeni preduslovi za to, jer bi to ponovo bio sastanak ni zbog čega. A trenutno ne postoji spremnost dve strane da se usaglase o konkretnim rezultatima. Međutim, godina nije gotova“, rekao je Borel.

Povezane vesti

Iako je Vučić više puta javno optužio Prištinu ne samo da odbija da primeni dogovoreno, već i da razgovara, Kurti kaže da su postignuta 33 sporazuma i da dve trećine nisu primenjene. On je podsetio da je odlukom Ustavnog suda Kosova ZSO neustavna i dodao da se, kada je ta odluka saopštena, nijedan Srbin sa Kosova nije pobunio, samo političari iz Beogada. Objasnio je i zašto, ali to objašnjenje nije prošlo ćutke.

„Ja sam demokrata i verujem da buduća poglavlja dijaloga Kosova i Srbije ne treba da postoje kako bi bili zadovoljeni političari, ili bude spašena njihova koža, već da pomogne srpskom narodu. Moramo biti servis građana i bojim se da je Zajednica srpskih opština pre servis Beograda, nego običnih siromašnih Srba na Kosovu, čiji sam ja takođe premijer“, rekao je Kurti.

„Ne slažem se sa vama da je Ustavni sud taj koji sprečava implementaciju dogovora. Ovo je dogovoreno u prisustvu predstavnika dve vlade koji su to uradili u dobrom duhu i međunarodnim okvirima i normama u okviru dijaloga. Žao mi je gospodine premijeru moramo da tražimo implementaciju ovog dogovora. Znam da ima još dogovora koji čekaju, i da sa obe strane ima onih koji nisu implementirani, ali je ovaj izuzetno važan“, rekao mu je Borel.

Prema izveštaju Evropske komsije za 2022. godinu, obe strane izbegavaju da ispune dogovore i priznaju svoj deo greške. Kosovo nije primenilo stavke iz sporazuma o pravosuđu, nije formiralo Zajednicu srpskih opstina, nije dalo dozvolu za rad preduzeću Elektrosever, izostala je primena sporazuma o katastru, fakultetskim diplomama, slobodi kretanja, telekomunikacijama, Srbija i dalje nije uspostavila granične prelaze, niti je uradila išta da zatvori nelegalne prelaze, a navodi se i da je most u Kosovskoj Mitrovici odavno završen, ali i dalje zatvoren za saobraćaj.

Ocena obe strane u tom izveštaju je – uključeni su u dijalog, ali je potrebno više napora da se dođe do rešenja. Ukratko – rešenje pat situacije u kojoj su se našli Beograd i Priština ostaje van dohvata ruke.

Komentari

Vaš komentar