Borel: Amerika više ne pokušava da preuzme u ruke dijalog Beograda i Prištine

Vesti 21. jun 202119:41 0 komentara
N1 (arhiva)

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borel je ministre spoljnih poslova država EU ukratko izvestio o tome kako je protekla prošlonedeljna runda dijaloga Beograd-Priština i o nameri da novi sastanak bude u julu.

Povezane vesti:

Borel je, sažimajući ishod zasedanja ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu, istakao da je „sada veoma dobra saradnja SAD i Evropske unije, nema više nadmetanja i pokušaja američke strane da preuzme u svoje ruke dijalog, što je proces koji predvodi Evropska unija“.

Borel je dodao da u posredovanju za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine sada postoji „snažna saradnja“ EU i SAD „i to će pomoći“.

Dijalog Beograd-Priština je na zasedanju ministara EU bio, po rečima visokog predstavnika Unije, „samo jedna tačka u tekućim temama i tome je posvećeno samo nekoliko minuta“.

Sutra, drugog dana zasedanja šefova diplomatija EU, biće „politička međuvladina konferencija“ EU-Srbija, ali neće biti otvoreno nijedno novo poglavlje u pregovorima o prijemu Srbije u EU.

Po diplomatskim izvorima, na sutrašnjem sastanku treba da učestvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, piše Beta.

Ministri EU će, rekli su evropski zvaničnici, sutra razmotriti proces stabilizacije i pridruživanja s partnerima sa Zapadnog Balkana i međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom održati samo u smislu „političkog rukovođenja“ u sklopu nove metodologije proširivanja EU, budući da otvaranja novih poglavlja u pregovorima neće biti.

Diplomatski zvaničnici EU su objasnili da je većina članica Unije protiv otvaranja novih poglavlja u pregovorima sa Srbijom zbog ocene da vlasti u Beogradu nisu sprovele očekivane reforme, prvenstveno u oblasti vladavine prava, suzbijanja korupcije, nezavisnosti pravosuđa i slobode izražavanja.

Jedan visoki zvaničnik portugalskog predsedništva EU je novinarima rekao da postoje „izgledi za Srbiju da neka nova tematski objedinjena klaster-poglavlja budu otvorena… ove godine, naravno pod uslovom da su za to ispunjeni uslovi“.

Taj zvaničnik je objasnio da, pošto sada ministri i šefovi država ili vlada EU nemaju pred sobom usvajanje ranije uobičajenog polugodišnjeg „paketa o proširivanju“, raspravljaće o tome „kako će se primeniti nova metodologija proširivanja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom“.

Po evropskim diplomatskim izvorima, ne očekuje se da šefovi diplomatija EU sutra odobre početak pregovora o prijemu u članstvo Albanije i Severne Makedonije, iako se za to zalagalo nekoliko članica Unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!