Bogosavljević: Za članstvo u EU 46 odsto građana Srbije

Vesti 08. apr 202221:40 19 komentara
FoNet/Zoran Mrđa

Stručnjak za istraživanje javnog mnjenja Srdjan Bogosavljević izjavio je da je u svim ekonomijama Zapadnog Balkana znatno manje građana koji imaju pozitivan stav prema EU nego onih koji bi na referendumu glasali za članstvo u Uniji.

Na dvodnevnoj konferenciji „(Pogrešne) percepcije Evropske unije na Zapadnom Balkanu“, Bogosavljević, konsultant agencije Ipsos, rekao je da je istraživanje rađeno u martu ove godine pokazalo da bi 46 odsto građana Srbije glasalo za članstvo u EU na referendumu, a da pozitivan stav prema Uniji ima svega 21 odsto ispitanih.

Bogosavljević je rekao da je u Srbiji opao entuzijazam prema EU i da bi se građani drugih ekonomija regiona u znatno većem broju izjasnili za članstvo u Uniji. U Crnoj Gori taj procenat iznosi 90 odsto, u Albaniji 77 odsto, a u Severnoj Makedoniji 74 odsto.

Na konferenciji koju organizuju univerziteti Peruđe, Beograda i Zagreba, u okviru projekta Žan Mone (Erazmus plus) Evropske unije, Bogosavljević je kazao da je u poslednjih sedam godina utrostručen broj građana Srbije koji misle da njihova država nikada neće ući u EU.

„Dok je 2015. godine 14 odsto ispitanih reklo da očekuje da Srbija nikada ne uđe u EU, u aprilu ove godine takav stav je iznelo 43 odsto“, naveo je Bogosavljević.

Dodao je da je 2008. godine 32 odsto građana smatralo da Srbija ne treba da nastavi evropski put ako je uslov priznanje nezavisnosti Kosova, a da je 2022. godine taj broj povećan na 49 odsto.

Pozitivan stav prema Rusiji izrazilo je 65 ispitanih u martu ove godine, prema Kini 63 odsto, a prema SAD osam odsto, rekao je Bogosavljević.

On je kazao i da je martovsko istraživanje pokazalo da među biračima koalicija sa prošlonedeljnih izbora nema jedinstvenog stava po pitanju članstva Srbije u EU.

Među biračima koalicije oko Srpske napredne stranke, 49 odsto je za članstvo u EU, a 34 odsto je protiv, dok je među glasačima saveza Ujedinjena Srbija 66 odsto za EU, a 24 odsto protiv, naveo je.

Dodao je da jedinstva nema ni kod birača nedvosmisleno proevropske koalicije Moramo, gde je 75 odsto za EU, a 25 odsto protiv, kao ni kod desne koalicije NADA, gde je 10 odsto za EU, a 90 odsto protiv. Među biračima koalicije oko Socijalističke partije Srbije 25 odsto je za EU, a 61 odsto protiv.

Bogosavljević je rekao da je članstvo u EU cilj i Zapadnog Balkana i Srbije i da Unija navodi da želi ceo region u svom sastavu, ali da put ka integraciji neće biti jednostavan bez uzajamnog poštovanja i bez razumevanja šta je i kada moguće.

Profesor Univerziteta u Zagrebu Dejan Jović rekao je da bi ulazak u EU nedvosmisleno pomogao Srbiji jer bi u tom slučaju bila jača, bezbednija i u većoj meri demokratska zemlja.

Jović je ocenio da će Hrvatska biti moguća prepreka na putu ka EU i Srbiji i BiH i Crnoj Gori, ali da će podržavati proširenje Unije, jer bi u suprotnom ostala bez uticaja na te zemlje.

Profesorka Univerziteta u Peruđi Milica Uvalić rekla je da je rat u Ukrajini dobar povod da se ubrza integracija Zapadnog Balkana i da EU dozvoli svim zemljama regiona da postanu članice što je pre moguće.

Profesorka beogradskog Fakulteta političkih nauka Aleksandra Krstić govorila je o načinu na koji je EU predstavljena u srpskim medijima, i između ostalog, navela primer tvita švedskog diplomate Karla Bilta na početku pandemije koronavirusa, o različitom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića prema pomoći iz Kine i iz EU.

Krstić je rekla da je tvit Bilta, kopredsedavajućeg nevladine organizacije Evropski savet za spoljne poslove, u tabloidima predstavljen kao stav EU, a ne pojedinca, a potom i kao napad Unije na Vučića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare