Bodrožić: Pregovaramo o nečemu što bi trebalo da bude zapisano u kamenu

Vesti 27. apr 202114:43 > 14:47 2 komentara
N1/arhiva

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić kaže da je što se tiče kandidata za Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje je predložila Skupština Vojvodine, potpuno neupućen u kvalitete i preporuke tih kandidata i da je i taj izbor obavljen mimo struke, što je i uobičajeno poslednjih godina, kada "kandidati moraju da prođu glavni test - da budu lojalni vlasti". "Kod nas je stanje takvo da vidimo da REM ne funkcioniše, ne oglašava se kada treba, izbegava da kažnjava televizije, naročito sa nacionalnom frekvencijom, koje krše zakon iz dana u dan, i izgubili smo svaku nadu da u ovakvim uslovima REM može da postane nezavisno telo koje će da radi svoj posao u punom kapacitetu i u interesu javnosti", ocenjuje on.

Na pitanje da li očekuje da tema sastava regulatornih tela bude predmet pregovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima, Bodrožić u N1 Studio Live navodi da dok „mi razgovaramo i pregovaramo o nečemu što se podrazumeva u normalnom društvu, vreme ističe“.

Povezane vesti

„Izbori su zakazani za proleće naredne godine, vreme odmiče, polako se gubi nada da se nešto može ispregovarati, mada po meni tu nema šta da se pregovara, jasno je da vlast treba da poštuje nezavisnost institucija i državnih tela. Ovde to nije slučaj i zato opozicija i vlast bi trebalo da pregovaraju, zato i mi iz udruženja razgovaramo sa predstavnicima vlasti o nečemu što bi se u normalnom drruštvu podrazumevalo – da li su zagarantovane slobode izražavanja, da li novinari mogu da se osećaju bezebedno, da li imaju uslove da rade svoj posao profesionalno. Gubimo vreme na ovakvim pregovorima o nečemu što bi trebalo da bude zapisano u kamenu“, ističe Bodrožić.

Dodaje da se, kada se radi o izboru nedostajućih članova Saveta REM-a, ponovo sprovodi izbor bez javne rasprave i „ovoga puta ne dobijamo kandidate koji će reprezentovati najbolje što Srbija ima i koji će moći da odgovore zahtevima koji se pred njih postavljaju“.

„REM je veoma važan… odavno smo rekli da bi u normalnom društvu najveći udeo u izboru članova Saveta trebalo da imaju strukovna udruženja“, ukazuje Bodrožić.

Na pitanje da li će Savet REM-a ikada postati nezavisno telo od politike, on ističe da su potrebne korenite promene u društvu da bi se to desilo, „jer REM deli sudbinu ostalih institucija a to je da su nedelotvorne i gube svoj značaj“.

REM ne funkcioniše, daleko je od nezavisnog

„Kod nas je stanje takvo da vidimo da REM ne funkcioniše, ne oglašava se kada treba, izbegava da kažnjava televizije, posebno sa nacionalnim frekvencijama, koje krše zakon iz dana u dan, i izgubili smo svaku nadu da u ovakvim uslovima REM može da postane nezavisno telo koje će da radi svoj posao u punom kapacitetu i u interesu javnosti“, ističe Bodrožić.

„Mi gledamo jedan film koji je fingiranje demokratije i fingiranje tog nekog uticaja javnosti na izbor članova Saveta REM-a, u suštini to je sve odlučeno na jednom mestu, znamo i kojem, REM je još daleko od nezavisne institucije, kao i sve drugo. Ako u ovoj državi ne funkcioniše tužilaštvo i druge važne institucije, kako očekivati da jedno regulatorno telo funkcioniše i da radi u interesu građana“, dodaje on.

Na pitanje šta za gledaoce javnih servisa znači to što REM ne uspeva da izabere članove upravnih odbora Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV), kaže da „u principu ne znači ništa, „jer vidimo da se upravni odbor nije ni do sada petljao u ono što rade RTS i RTV, jer bi u suprotnom bilo velikih rasprava zbog toga što su se javni servisi pretvorili u propagandnu mašineriju vladajuće stranke, ne rade ono što bi trebalo i ne informišu javnost na pravi način“.

Dodaje da javni servisi „nisu kao Pink i Hepi na primer – da kriminalizuju one koji su kritičari vlasti, naročito članove opozicije, ali istovremeno mnoge informacije građani ne mogu da saznaju i to je praksa koja već dugo postoji“.

„Mnoge informacije ne mogu da prođu u RTS, naročito u centralnim informativnim emisijama i sakrivene su od građana“, navodi Bodrožić.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare