Bodrožić: Političari radili sve da ne uđemo u EU, sad govore kako oni nas neće

Vesti 25. jun 202210:22 > 12:16 47 komentara
N1

Agresija Rusije na Ukrajinu je u slučaju Srbije pomerila fokus sa pitanja poput slobode medija na globalne teme i dileme, a to vlastima odgovara, kaže Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Pročitajte još:

Na konstataciju da je raspoloženje građana za članstvo u EU sve manje, kaže da su tri četvrtine političara u Srbiji “radile sve da ne uđemo u EU”, a sad govore kako tobože “oni nas neće”.

“Super je to što koristimo evropske fondove, to su stotine miliona evra… a da se ništa nije uradilo, odnosno da iznutra nismo popravili stvari”, rekao je Bodrožić i upitao kako da u EU uđe država u kojoj se bivši ministar policije i njegova najbliža saradnica međusobno optužuju za saradnju sa kriminalcima.

Kad je Evropa napredovala mi smo poludeli i ratovali, sad kad je Evropa u problemu mi želimo da postanemo normalni, kazao je predsednik NUNS-a.

Prema njegovim rečima, političari iz regiona neće da uđu u EU zato što to znači proveru imovine i kapitala, i neko može završiti u zatvoru.

U Srbiji ne postoji praksa brzog otkrivanja napadača na novinare, a ljudi koji su na vlasti huškaju javnost na medije i nepodobne javne ličnosti, kaže Bodrožić.

“Imate atmosferu u kojoj je očekivano da neki građani ‘uzmu pravdu u svoje ruke’, da mrze novinare u svojoj zemlji zato što su im političari rekli da su ti novinari izdajnici”, rekao je Bodrožić u Novom danu na N1.

Komentarišući ponavljanje suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovnaovića, kaže da je to proces koji je namerno opstruisan sa mnogih strana.

“Advokati optuženih su činili sve da obesmisle suđenje”, rekao je predsednik NUNS-a.

Mnogo ročišta je odlagano zbog neprisustvovanja optuženih, a Milan Jovanović i njegova supruga su prolazili kroz sekundarnu viktimizaciju tokom suđenja, kazao je on.

Dodao je da se nada da će ponovljeno suđenje biti brzo završeno, ali da “vidimo da ne sluti na dobro”.

“Zaista je razočaravajuće što još uvek nemamo konačnu presudu”, rekao je Bodrožić.

Smatra da većina gledalaca TV kanala sa nacionalnom frekvencijom ni ne zna za slučaj paljenja kuće Jovanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare