Bodrožić: Mnogo kolega je podleglo pritisku i postali su propagandisti

Vesti 03. okt 202208:59
Izvor: N1

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrižić izjavio je da je Stalna radna grupa za bezbednost novinara napravila pomake u pogledu bolje organizacije državnih organa u vezi bezbednosti novinara i rešavanja slučajeva pretnji i ugrožavanja novinara, ali da su to "mali koraci unapred".

„I kada bi išli tim tempom u narednih 100 godina ne bi smo stigli da uredimo stvari koje se nas tiču, koje nas muče, a to su neprekidni napadi i pritisci koji se upućuju novinarima“, rekao je Bodrožić za Jugpress.

Ocenio je i da je Stalna radna grupa u najvećem broju slučajeva nemoćna da napravi velike iskorake i da u najvećoj meri poboljša bezbednost novinara, s obzirom da je sistem takav i da on ne dozvoljava da te stvari budu rešene.

„Mi možemo neke stvari urediti zakonskim i podzakonskim aktima ali u suštini je problem što institucije ne poštuju zakone, nego rade po nalozima političke vlasti. Tako mnogi slučajevi napada na novinare ostanu nerešeni i retko koji napadi i pretnje dobiju sudski epilog“, ocenio je Bodrožić.

On je ukazao da veliki broj pritisaka na novinare nije otkriven i ne dođe do javnosti jer sami novinari ne žele da to prijavljuju, uz napomenu da novinari ne prijavljuju napade jer nemaju poverenje u sistem, što govori da nemaju poverenja ni u udruženja, a ni u Stalnu radnu grupu.

Na pitanje koliko novinari u lokalnim redakcijama prijavljuju nasilje, pretnje, ugrožavanja ili to postaje normalni način života i rada, Bodrožić kaže da je „veliko pitanje u ovoj poslednjoj deceniji ko je i ostao sa tim zvanjem“.

„Mnogo naših kolega je podleglo pritisku i postali su propagandisti. Ovo malo novinara i novinarki što se ‘mrda’ po Srbiji i što svojim radom u svojim medijima pokazuju da se i dalje svoje profesije i rade profesionalno i odgovorno uglavnom i podižu javnost ako im se dese neke nemile scene“, kazao je Bodrožić.

Prema njegovim rečima, to je debela manjina, dok ova većina em ne želi u punom kapacitetu da radi svoj posao, em i kad uradi nešto što nije po volji moćnika, oni se jednostavno povuku u sebe, ne žele da javno o tome pričaju i podležu tim pritiscima.

Bodrožić je upozorio da je „autocenzura mnogo opasnija od cenzura, tako da mi imamo veliki deo naše scene koja je potpuno zamrla i to se odražava i na ove prijave“.

Komentari

Vaš komentar