Bodo Veber: Vučić će odugovlačiti, ali biće prisiljen da uvede sankcije Rusiji

Vesti 16. jun 202207:0137 komentara
Podeli:
Izvor: Screenshot/YouTube/Kohavision -KTV

"Aleksandar Vučić će odugovlačiti odluku o uvođenju sankcija Rusiji, ali će na kraju biti prisiljen da ih uvede. U isto vreme pokušaće da nastavi politiku sedenja na dve stolice - jer imamo šest paketa EU sankcija protiv Rusije. To mnoštvo mera pruža dovoljno mogućnosti da Beograd nešto izabere što na jednoj strani šalje signale ka Briselu, a na drugo nema puno ili nema nikakav efekat na odnose sa Rusijom”, kaže u intervjuu Nova.rs Bodo Veber, politički analitičar i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Upitan kakve bi posledice Srbija mogla da ima ukoliko ne uvede sankcije Rusiji, Veber kaže da je uveren da će ih uvesti. Podsećajući da postoji  šest paketa EU sankcija protiv Rusije, kaže da to mnoštvo mera pruža dovoljno mogućnosti da Beograd „nešto izabere što na jednoj strani šalje signale ka Briselu, a na drugoj nema puno, ili nikakav efekat na odnose sa Rusijom“. Kaže da veruje da će predsednik Vučić odugovlačiti odluku što duže „i to putem sporog formiranja nove vlade“, ali da će na kraju „biti prisiljen da uvede sankcije“.

„Tek kad bude veći pritisak Evropske unije na Srbiju i kad Srbija izgradi infrastrukturne pretpostavke da se oslobodi od energetske zavisnosti od Rusije, može doći do ozbiljnijeg pridruživanja Srbije EU sankcijama, odnosno do preokreta u odnosima sa Moskvom“, naveo je.

Pročitajte još:

Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija mnogo brže morati da napreduje po pitanju vladavine prava, demokratizacije društva i svega što je važno na putu ka EU i rekao da će to „moći da se ceni već do kraja godine i kroz rad nove vlade“. Na pitanje da li veruje da će se u tom pogledu nešto promeniti u Srbiji, Veber odgovara sa – „baš me zanima na šta tu konkretno misli“.

„EU je jednu deceniju Vučiću gledala kroz prste kako u Srbiji gradi autoritarno-autokratski sistem. Ne vidim zašto bi tu nastala promena u pola godine, uz pitanje da li bi Vučić uopšte bio sposoban za demokratski preokret da je ozbiljno prisiljen od strane Zapada“, naveo je.

Ceo intervju pročitajte na sajtu Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar