Bocan Harčenko: Gasprom otvoren za pregovore o dodatnom gasu za Srbiju

Vesti 24. nov 202217:3470 komentara

Ambasador Rusije u Srbiji Bocan Harčenko rekao je da je Gasprom otvoren za razgovore ukoliko Srbiji budu potrebne dodatne količine ruskog gasa tokom zime, i ističe da Rusija ima razumevanja za poziciju Srbije od koje se zahteva uvođenje sankcija njegovoj zemlji.

Harčenko je za Tanjug rekao da je Rusija prvim osnovnim ugovorom omogućila Srbiji snabdevanje određene količine gasa po najnižim mogućim cenama, kao i da su nakon toga ugovorene dodatne količine po nešto višim cenama.

„Prvobitna cena, koja se tiče prethodnih osnovnih količina, ostaje najniža koju je sada moguće odrediti u Evropi. To je veoma važna stvar i moja poruka je da uvek kada pričamo o energetici i gasu ne zaboravljamo da imamo osnovni ugovor sa cenom veoma niskom i povoljnom“, kazao je Harčenko.

„Što se tiče dodatnih količina, pa i još dodatnih, ako recimo zimski period potražuje neke dodatne količine gasa, ovo je jedno pitanje Srbijagasa i Gasproma. Gasprom je otvoren za pregovore. U svakom slučaju će Gasprom biti otvoren i spreman za razgovor, a što se tiče cene i uslova, to je na njima“, rekao je Bocan Harčenko.

Komentari

Vaš komentar