Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, najavljena radikalizacija protesta

Fonet

Savez ekoloških organizacija Srbije širom zemlje organizovao je nove blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto. U Beogradu i Novom Sadu došlo je do manjih incidenata, kada su vozači čija su vozila zaustavljena zbog blokade pokušali verbalno, a neki i fizički da se obračunaju sa demonstrantima. Organizatori blokada za sledeću nedelju najavljuju radikalizaciju protesta protiv eksploatacije litijuma u Srbiji. Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se pre poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

16.53 – Tročasovna blokada puta Požega-Kosjerić u mestu Pesak završena je u 16.00 časova i protekla je bez incidenata.

Oko sto građana iz Požege, Kosjerića i okolinih sela blokiralo je magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu od 13 do 16 časova, protestujući zbog geoloških iskopavanja, eksploatacije i otvaranja rudnika litijuma u selu Dobrinje i u ostalim mestima u Srbiji.

POVEZANE VESTI:

16.47 – Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević izjavio je da su današnje blokade auto-puta u tom gradu „protivustavne i protivzakonite“.

„Nekoliko kvazi ekologa danas je ugrozilo bezbednost učesnika u saobraćaju na međunarodnom putu. I ja nemam problem da ih nazovem pravim imenom i da kažem da je to jedna grupica bahatih, sebičnih i neodgovornih pojedinaca“, napisao je Vučević na društvenim mrežama.

15.56 – Blokada Ibarske magistrale u Preljini kod Čačka, završena je u 15 časova, posle dva sata i protekla je bez incidenata.

U blokadi je učestvovalo oko 100 građana Čačka, Gornjeg Milanovca i okolnih mesta koji su na kraju zaigraili kolo „da se zagreju, jer je bilo mnogo hladno“.

Za vreme blokade dogodilo se nekoliko verbalnih rasprava sa nezadovoljnim građanima koji su čekali u koloni i želelli da prođu, ali im učesnici blokade to nisu dozvolili i oni su se na kraju vratili u kolonu.

15.16 – Kako javlja Nova.rs, završena je i blokada magistralnog puta ka Zlatiboru i Beogradu, kod Ložioničkog mosta u Užicu, a navode i da se desio incident kada je žena iz jednog vozila izašla i udarila po ruci nihovu novinarku, koja je telefonom snimala protest.

14.44 – Blokiran je i put Požega-Kosjerić u mestu Pesak. Oko 100 građana iz Požege, Kosjerića i okolinih sela blokiralo je magistralne saobraćajnice ka Požegi, Kosjeriću i Valjevu.

Predstavnik ekološke organizacije „Zaštitimo Dobrinje i okolinu“ Dragan Simović rekao je agenciji Beta da je unifomisana policija oko dva kilometara pre mesta blokade zaustvljala automobile koji su dolazili iz pravca Divčibara i Dobrinja i legitimisala građane.

On je dodao da blokada puta protiče mirno i da na mestu blokade nema prisustva uniformisane policije.

Učesnici blokade puta kod Požege, gde pada obilan sneg, kažu da ne zanju koliko će trajati blokada puta.

14.36 – Saobrćaj je bio obustavljen i na deonici Užice-Zlatibor, kao i u Preljini kod Čačka.

14.23Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da „deo političara i lažnih ekologa“ želi potpunu zabranu izrade studije o uticaju projekta Jadar na životnu sredinu jer „znaju da će pokazati da sve vreme lažu i obmanjuju javnost“.

14.22 – Galeriju fotografija sa današnjih blokada možete pogledati u posebnoj vesti u našoj rubrici FOTO.

14.21 – „Tražiću od predsednice Vlade Srbije da mi za odluku o povlačenju dozvola „Rio Tintu“ ili bilo kojoj drugoj kompaniji, prikaže jasnije argumente od vike organizacija koje finansira Rokfeler“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

14.07 – Uprkos najavama da će blokada kod Sava centra trajati do 16 časova, građani su se oko 14 časova razišli sa auto-puta i saobraćaj je ponovo prohodan.

14.02 – Blokada auto-puta kod Novog Sada je završena, i građani se razilaze sa te saobraćajnice. Organizatori kažu da su zadovoljni kako je protest protekao.

Iz Novog Sada izveštava reporter N1 Filip Lukić:

14.01 – Blokada ispred Sava centra i dalje traje uprkos lošem vremenu iz minuta u minut, građani se sve više okupljaju i kažu da ne veruju u izjave Ane Brnabić da je vlada na dobrom putu da odustane od onog što se dešava sa Rio Tintom.

Kažu i da se sledeće subote može očekivati radikalizacija, protesta o čemu će sutra biti doneta odluka.

Reporterka N1 nije videla organizatore protesta, ali okupljeni građani kažu da su se okupili samonicijativno i najavljuju da će blokada trajati do 16 sati.

Propuštaju se vozila hitne pomoći i vozila sa decom. Za sada je sve mirno i bez incidenata.

N1

13.55 – Glumica Jelena Stupljanin, koja se pridružila blokadi kod Loznice, na raskrsnici Šepačkog i zaobilaznog puta, kaže da je samoinicijativno došla da podrži meštane, jer „ovde je centar borbe protiv Rio Tinta“.

Dodala je i da je došla da prenese meštanima Gornjih Nedeljica mnogobrojne pozdrave svojih kolega.

13.51 – Jedan Novosađanin koji je bio u koloni vozila na Koridoru 10, blokirao je svojim vozilom izlaz sa auto-puta, jer je, kako je rekao reporteru N1, primetio da pojedini vozači koriste taj izlaz da zaobiđu blokadu.

Kazao je da se na taj potez odlučio kako bi iskazao protest protiv otvaranja rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.

N1

13.44 – Jedan od organizatora protesta u Novom Sadu Miran Pogačar sa blokiranog autoputa u tom gradu poručuje da se planira da sledeće nedelje bude organizovan protest na jednom mestu u Srbiji i da će on biti radikalizovan.

13.43Marijana Petković iz udruženja Ne damo Jadar, koja se nalazi na blokadi u Loznici, na raskrsnici Šepačkog i zaobilaznog puta, kaže da se, uprkos izjavi premijerke Ane Brnabić da je vlada blizu poništavanja svih dozvola kompaniji Rio Tinto za eksploataciju litijuma u Srbiji, neće povući sa blokada, „bićemo još gori, u Jadru nijedan rudnik neće biti otvoren“.

blokada loznica n1
N1

13.25 – Građani u Topoli blokirali su magistralni put ka Mladenovcu i njih 15-ak stalno prelazi pešački prelaz u krug.

Iako ih je malo, kažu da će tu ostati dva-tri sata.

Prisutni su i predstavnici Stranke slobode i pravce i dve grupe građana u Topoli.

13.17 – Problem u Novom Sadu su što su uglavom zaustavljeni građani koji se vraćaju sa odmora iz Srbije nakon novogodišnjih i božićnih praznika i idu ka mađarskoj granici, kako bi stigli u Nemačku i druge destinacije na kojima rade.

13.16 – U Novom Sadu novi incidenti, građani koji čekaju u kolonama izlaze iz automobila kako bi se raspavljali sa ljudima koji blokiraju, bune se što im ugrožavaju slobodu kretanja.

13.15 – Građani u Beogradu na blokadi rekli su repotreru N1 da su se samoinicijativo okupili na društvenim mrežama.

Oni su najavili da se sledeće subote može očekivati radikalizacije protesta, ali nisu precizirali šta to podrazumeva.

Okupljeni traže da se promeni ustavna odluka kad se radi i o prostornom planu za Rio Tinto i što je najvažnije da Rio Tinto ode iz Srbije.

13.14 – Građani su blokirali i obilazni put u Loznici, na raskrsnici sa Šepačkim putem, nedaleko od graničnog prelaza Trbušnica.

Blokada, kako javlja naš reporter, protiče bez incidenata. Demonstranti su propustili jedno vozilo Hitne pomoći.

13.10 – Građani na blokadi kod Sava centra propustili su jedan automobil u kojem je bila majka sa detetom.

13.09 – U Novom Sadu jedno vozilo propušteno je kroz blokdau. U pitanju je vozilo austrijskih tablica. Uglavnom su u pitanju stranci koji pokušavaju da prođu a koji nisu imali informacije da će biti blokada.

13.08 – Kako javljaju reporteri N1, na blokadama nema uniformisanih pripadnika policije.

13.06 – Vozač automobila bugarskih registarskih tablica obišao je kolonu kod blokade u Novom Sadu, i pokušao vozilom da prođše kroz transparent.

Reč je o stranom državljaninu koji nije znao da se u Srbiji organizuju blokade. Nakon što su mu okupljeni građani objasnili o čemu se radi, on je ostao u svom automobilu, javlja reporter N1.

13.01 – Građani su blokirali i auto-put u Beogradu kod Sava centra. Priikom izlaska građana na saobraćajnicu, došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao fizički da se obračuna sa demonstrantima.

13.00 – Nešto pre 13 časova, između 200 i 300 građana blokiralo je auto-put kod Novog Sada, i u smeru ka Beogradu i u smeru ka Subotici, javlja reporter N1.

Prilikom izlaska građana na auto-put nije bilo nikakvih incidenata.

Organizotori su najavili da će blokada u Novom Sadu trajati oko sat vremena, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

12.41 – Okupljanje na blokadama zakazano je za 13 sati, a spisak lokacija na kojima su najavljeni protesti možete pročitati u posebnoj vesti.

12.21 Poslanik SNS Bratislav Jugović smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu, koju je najavila premijerka, morala da donese Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

Ekološki ustanak, protest, blokada puteva, auto put, autoput, beograd
N1

11.33 – Pokret Ekološki ustanak saopštio je, povodom izjave premijerke Brnabić da je Vlada blizu odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, da su nju i predsednika Aleksandra Vučića na to primorali pobunjeni građani, ali da se, pre toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

„Moramo videti ko je i kad šta potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, ko će taj ceh i da plati“, navodi u saopštenju Ekološki ustanak.

Ana Brnabić
Tanjug / Miloš Milivojević

11.27Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve što se dešava sa Rio Tintom i da se ponište sve dozvole date toj kompaniji, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, potrebno je da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto.

Bojan Pajtić
N1

09.03 – Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik DS-a Bojan Pajtić izjavio je da to što zakoni o referendumu i eksproprijaciji nisu stupili na snagu „ne znači da je time završena priča oko kompanije ‘Rio Tinto'“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare