Uhapšeni bivši rektor Univerziteta u Kragujevcu i bivši dekan Medicinskog

Vesti 10. avg 202213:19 > 16:32 182 komentara
N1

MUP je saopštio da su uhapsili N. A. (1958), bivše odgovorno lice Univerziteta u Kragujevcu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, kao i P. Č. (1959), bivše odgovorno lice Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu koji se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Prethodno je dnevni list Blic objavio da su uhapšeni bivši rektor Univeziteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta Predrag Čanović, zbog sumnji na zloupotrebe među kojima su malverzacije sa diplomama koje su izdavali Albancima i državljanima Hrvatske i pribavili višemilionsku korist.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, sumnja se da je N. A. protivzakonito posredovao da P. Č. i nastavnici koje je angažovao na realizaciji nastave i lica koja su odgovorna za stručne i administrativno-tehničke poslove na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, protivno propisima za upis stranih državljana na studijske programe izvrše upis 45 kandidata, državljana Hrvatske, na treću godinu studijskog programa Strukovna medicinska sestra/tehničar u školskoj 2013/2014 godini, održe nastavu i izdaju diplome za 44 predmetna studenta.

P. Č. je, kako se sumnja, protivno propisima izvršio upis i omogućio školovanje na trećoj godini strukovnih studija za ukupno 45 medicinskih sestara koje su prve dve godine studija završile na fakultetu u Zenici, dislociranog sa nastavom u Puli, koja se vodi pod oznakom Evropski centar za mir i razvoj, pri čemu su studentkinje ugovore potpisale sa Evropskim centrom za mir i razvoj.

Takođe, on im je, kako se sumnja, omogućio izdavanje 44 diplome o stečenom stručnom nazivu Strukovna medicinska sestra/tehničar, a da nisu ni izmirile svoje finansijske obaveze na koje su kao strani studenti bile u obavezi.

Na taj način, oni su, kako se sumnja, oštetili Univerzitet u Kragujevcu za 2.700.000 dinara na ime nepokretanja postupka priznavanja strane visokoškolske isprave i vrednovanja studijskog programa za ukupno 45 kandidata, budžet Srbije na ime neuplaćenih taksi po podnetom zahtevu za priznavanje strane visokoškolske isprave u iznosu od 314.100 dinara, kao i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju su kao strani državljani bili u obavezi u ukupnom iznosu od 5.692.250 dinara.

Takođe, N. A. se sumnjiči i da je posredovao da P. Č. protivno propisima omogućio odbranu doktorske disertacije jednom hrvatskom državljaninu i studentu Evropskog centra za mir i razvoj i omogući izdavanje diplome o stečenom nazivu doktor nauka, a da kandidat nije ni bio upisan kao student navedenog fakulteta u Kragujevcu, niti je izmirio svoje finansijske obaveze prema fakultetu i univerzitetu.

P. Č. se tereti i da mu je omogućio odbranu doktorske disertacije, iako je znao da kandidat nije ni bio upisan na doktorske akademske studije Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, a kada je N. A. stupio na dužnost odgovornog lica Univerziteta u Kragujevcu, s njim je, kako se sumnja, potpisao i izdao diplomu o završenim doktorskim studijama za navedenog kandidata, iako su znali da on nije izmirio svoje finansijske obaveze prema Fakultetu i Univerzitetu.

Omogućavajući odbranu doktorske disertacije i izdavanje diploma hrvatskom državljaninu, osumnjičeni su oštetili Univerzitet u Kragujevcu u iznosu od minimum 80.000 dinara, budžet Republike Srbije na ime neuplaćene administrativne takse od 6.980 dinara i Fakultet medicinskih nauka na ime neuplaćenih školarina, na koju je kao strani državljani bio u obavezi da plati u ukupnom iznosu od 6.970 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Arsenijevića je sa mesta rektora kragujevačkog Univerziteta smenio tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević 2018. godine. U rešenju o smeni kao glavni razlozi su nezakonit doktorat rektorovog sina Aleksandra Arsenijevića, koji je upisao doktorske studije, a nije položio sve ispite niti završio fakultet, zatim se kao razlog navodi i rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o smenjivanju Arsenijevića.

Kao razlog se navodi i to što organi Univerziteta i Medicinskog fakulteta nisu postupali po preporukama ministarstva i Agencije za borbu protiv korupcije.

Upravni sud je pre dve godine poništio rešenje o smeni Arsenijevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare