Blaža klinička slika u novom talasu korone, građani nisu protiv mera prevencije

Vesti 01. avg 202219:37 > 19:37 27 komentara

Sreća je što nova, peta podvarijanta omikrona, ređe udara na pluća. Međutim, vidimo da broj hospitalizovanih i umrlih raste, tako da će se situacija u narednim danima pogoršavati, kaže za N1 epidemiolog Zoran Radovanović. Građani se ne plaše zbog razbuktavanja novog talasa korone, ali nemaju ništa protiv uvođenja pojedinih preventivnih mera.

Sa porastom broja zaraženih, kovid ambulante produžile su radno vreme, a obećava se i povećanje kapaciteta. Iskustva građana, za sada su, pozitivna.

„Jedno veče sam osetio jezu“.

N1: Da li ste bili u kovid ambulanti i koliko ste čekali na red?

„Možda desetak minuta“.

POVEZANE VESTI:

N1: Koliko ste čekali na red tada kada ste bili u ambulanti?

„Brzo ide… Ma to brzo ide, svaka im čast. Dobri su naši medicinari, ne možemo reći ništa protiv. Meni se oni sviđaju“, rekli su građani sa kojima smo razgovarali.

U ovom talasu koronavirusa, klinička slika kod pacijenata je blaža, kaže profesor Zoran Radovanović.

„Nećemo, po svemu sudeći, imati takve brojeve umrlih ili onih koji dobijaju mehaničku ventilaciju. Međutim, moramo imati u vidu da ako je neko imao kovid ne znači da je sada bezbedan“, napominje Radovanović.

Jer kovid je sistemska bolest i svaki novi napad na organizam može oštetiti organe, objašnjava profesor Radovanović. Ako je neko ranije bio zaražen, neka se, ipak, čuva.

N1: Da li bi trebalo pooštriti mere?

„Da da, ali sve mere, a ne samo u prevozu, u prodavnicama, uopšte“.

„Ne, vakcinisana sam četiri puta, šta ima da se plašim“.

„Ja mislim da bi ipak trebalo barem malo da se čuvamo“.

„Možda bi trebalo. Jer u autobus nekad ne možeš da uđeš, a onda svi dišu u vas.“

„Ako već postoje neke predispozicije, naznake da je potrebno, onda bi to trebalo što pre, a ne natezati i živeti u strahu“, navode građani.

„Potrebno je imati dve fajzer vakcine i još bolje i jednu buster dozu. Ono što čovek može da učini za sebe jeste da bude vakcinisan i da ima jednu revakcinu“, dodaje Radovanović.

Krizni štab izgubio je svoju ulogu i ugled, a epidemiološka situacija u narednom periodu zavisiće prevashodno od povratka turista sa Mediterana, dodaje profesor Radovanović. Zaključuje – brojevi nootkrivenih koje država objavljuje daleko su od realnog stanja, i da je realni broj novozaraženih koronavirusom daleko veći.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare