Blagojevići i dalje čekaju objašnjenje za čudne požare: „Kao da smo ničiji“

Vesti 07. nov 202217:54 5 komentara

"Kao da smo ničiji", kažu Blagojevići iz Vitoševca kod Ražnja koji dva meseca nakon više požara i dalje uklanjaju uništeno i dalje čekaju objašnjenje kako je do požara uopšte došlo. Na televiziji N1 saznali su da nisu jedini, da se iz još neobjašnjenih razloga spoljni požari na instalacijama javljaju i u dve kuće u kilometrima udaljenom Prokuplju. Prokupčanin koji je zbog paljenja morao da se iseli iz svoje kuće sada se vratio, ali je kuću osigurao i veruje da ako su nadležni nezainteresovani da objasne događaje i spreče tragediju, osiguranje stvari neće ostaviti nerešenim.

„Ni u horor filmu nisam gledala ovo što se kod nas dešavalo“

„Ovde se potire i nauka i logika, sve ovde staje“

„Ne znam oni, ali mene strah. Čim upale lampu ja drhtim da li će negde da se pojavi, da se zapali nešto“, kaže Jordanka Blagojević.

Na primer, prekidač za svetlo bio je u štali. Upalio se, pa je od objekta ostalo zgarište.

„Mi nismo spavali dvadeset noći, nismo znali šta je dan, šta je noć. Samo smo trčali od kuće do kuće, gde se šta zapali, trčimo da gasimo“, kazala je Gordana Blagojević.

Članovi porodice organizovali su dežurstva i smene. Ispred su dežurali i vatrogasci. Ni oni, ni istražni organi, ni EPS dva meseca od tih događaja nemaju objašnjenje kako su u objektima izbijali požari. Na pitanja i molbe Blagojevića iz resornog ministrastva šalju odgovor, ali ne nude ni objašnjenje, ni rešenje.

„Neka me barem upute tamo gde treba, pa ću da da se javim. Ako nije u njihovoj nadležnosti, u čijoj god da je, ja bih se obratio“, priča Goran Blagojević.

„Čak ni električari, ljudi koji se razumeju u struju, niko neće da dođe. Sve iznova radimo, ali niko neće da prihvati“, dodaje Gordana Blagojević.

Događaji za koje niko nema objašnjenje porodicu su, kažu, vratili decenije unazad. Struje nema, nema ni vode, pa opet koriste stari bunar.

I stalno traže sve moguće načine da objasne šta se desilo.

Vitoševac – Prokuplje telefonom: „Halo dobar dan, kako si prijatelju moj?“

„Mučno, jadno i bedno“

„Znam, prijatelju moj“

Zna, jer se otprilike u isto vreme kao u Vitoševcu kod Ražnja isto dešavalo i u njegovoj i susednoj kući u Prokuplju.

„Nama se sve to događalo imalo struje ili ne. Bili smo van mreže dva meseca, isto se događalo. Palilo se po kući sve, što je moglo da izgori izgorelo je“, priča Dragoslav Đukić.

Kada su sve što su mogli zamenili, opet dobili atest za struju i vratili se u kuću.

„Eto, možemo da funkcionišemo. Imamo struju, vodu…“

N1: Jeste li opušteniji sada?

„Pa nismo. I dalje se štrecamo na svaki zvuk“

I dalje traže objašnjenje. Danas su ostvarili prvi kontakt sa porodicom iz Vitoševca, pa će tragati zajedno, jer kažu da od nadležnih to ne želi niko.

„Ispada da smo ničiji problem. Ničiji“, kažu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare