Blagojević: Srbija danas spremnija za poplave nego 2014, ali još nije spremna

Vesti 18. jul 202119:17 38 komentara

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević kaže da Srbija danas jeste spremnija i bezbednija nego 2014. godine kada se radi o borbi sa eventualnim poplavama, ali ističe da ne može da kaže "ni da je Srbija bezbedna ni spremna, pre svega zato što se sada suočavamo sa rizikom neuporedivo intenzivnijih i češćih padavina nego ranije, i istovremeno sa vremenskim prilikama koje je neuporedivo teže predvideti dovoljno unapred da bi se moglo reagovati na vreme".

Povezane vesti

„Zato je važno ulagati i u kapacitete za zaštitu i spasavanje, čime smo se u velikoj meri bavili prethodnih sedam godina, i spremnost celog sistema je neuporedivo veća. Ali, i dalje nismo u tački na kojoj možemo da kažemo niti da smo bezbedni niti da smo spremni“, poručuje Blagojević za N1.

On ukazuje da je Srbija danas na bitno drugačijem mestu nego 2014. kada su je pogodile velike poplave, koje su odnele više od 30 ljudskih života i pričinile ogromnu materijalnu štetu, naročito u zapadnoj Srbiji. U međuvremenu je, prema njegovim rečima, ulagano u infastrukturu i načinjene su sistemske promene da bi Srbija bila spremnija i bezbednija.

„Jačana je infrastruktura i izgrađeni su potpuno novi objekti. Vrednost realizovanih investicija je 130 miliona evra. Privodi se kraju ciklus vredan 10 miliona evra ulaganja u lokalne vodotokove, a u toku je realizacija investicionog ciklusa od 10 miliona evra u republičke vodotokove“, naveo je Blagojević.

poplave
N1

Pojasnio je da lokalni vodotokovi predstavljaju veći problem nego republički, „naročito kada su u pitanju bujične poplave, teško ih je predvideti, a i kada ih je moguće predvideti, to se događa nekoliko sati unapred za razliku od nekoliko dana kada su u pitanju poplave od velikih reka“.

Na pitanje da li su sada bujični vodotokovi bezbedniji, Blagojević kaže da jesu, „ali ne svuda, bezbedniji su tamo gde su realizovana ulaganja, gde su realizovani neki projekti“.

Prethodnih dana, zbog obilnih padavina, došlo je do poplava u više opština u severnom i centralnom delu Bosne i Hercegovine. Meteorolozi upozoravaju na opasnosti od bujičnih poplava. I Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne padavine tokom ovog vikenda, i to na području Gorskog Kotara, Like i ostalog dela kontinentalne Hrvatske.

Belgiju i Nemačku trenutno pogađaju katastrofalne poplave, u kojima je, prema do sada dostupnim podacima, 188 ljudi izgubilo život. Poplave su zahvatile i delove Austrije i Italije.

Evropski lideri krive klimatske promene za poplave, koje su pogodile i Švajcarsku, Luksemburg i Holandiju.

Eksperti navode, kako piše BBC, da je globalno zagrevanje učinilo olujne kiše češćim. Od početka industrijske ere svetska temperatura je porasla za oko 1,2 stepena Celzijusovih.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare