Bivši pripadnik MUP-a: Radna grupa zloupotrebljena za dizanje rejtinga SNS-a

Vesti 28. jul 202206:48 30 komentara
N1

"Radna grupa za ispitivanje 24 sporne privatizacije je ukinuta uz obrazloženje da je skupa. Dva miliona evra za sto operativaca za dve godine. I to je mnogo? A otkrili smo da je država oštećena za 800 miliona evra. Da su nam dozvolili da završimo posao, dokazali bismo da je država opljačkana za dve milijarde evra. Valjda je sada sve svima jasno", rekao je u intervjuu za NIN bivši pripadnik MUP-a Siniša Janković. "Mi smo iskorišćeni, tačnije zloupotrebljeni za dizanje rejtinga SNS-a, stranke koja je na vanrednim izborima 2014. osvojila apsolutnu vlast. Posle toga im više nismo bili potrebni", dodao je.

Sadašnja vlast je, nažalost, kriminalizovana, o čemu svedoči i to što ima bolji odnos sa kriminalcima nego sa poštenim i dobrim policajcima, kaže za NIN Siniša Janković, koji je ceo radni vek, 31 godinu, proveo u kriminalističkoj policiji.

Između ostalog, bio je angažovan za ispitivanje spornih privatizacija u Srbiji. Za njih je bila zadužena tada čuvena, danas zaboravljena Radna grupa MUP-a za 24 sporne privatizacije, koja bi uskoro, da nije rasformirana, proslavila 10. rođendan, jer je osnovana 4. septembra 2012, piše NIN.

U početku istrage su se proširile na mnogo više od 24 sporna slučaja, ali su ubrzo mnoge od njih zaustavljene.

„Kada smo došli do tajkuna bliskih novoj vlasti, neke istrage su zaustavljene, neke usporene, a neke su nastavljene, ali nisu okončane podnošenjem krivičnih prijava, već su zadržane“, navodi Janković.

Sagovornik NIN-a najduži deo radnog veka radio je na otkrivanju privrednog kriminala u Policijskoj upravi u Pančevu, dobro poznaje situaciju u tom gradu i jedan je od retkih koji je pristao da javno govori o uticaju koji u tom delu Srbije imaju koordinator SNS-a za Južnobanatski okrug Branko Malović i brat predsednika Srbije Andrej Vučić, piše ovaj nedeljnik.

Janković je ispričao da je vodio tim broj 11, koji je bio zadužen za spornu privatizaciju Azotare Pančevo i sva druga, s tim povezana pravna i fizička lica.

„Rezultate do kojih smo došli podelio bih u dve grupe. U prvoj grupi su oni koji su javno objavljeni i oni su impozantni. A u drugoj su rezultati koji nisu javno objavljeni i oni su poražavajući. Iako je moj tim bio zadužen za spornu privatizaciju Azotare, glavninu snaga usmerili smo u istragu zloupotreba sa regresiranim đubrivom. Na tom predmetu počeli smo da radimo još 2010, tako da je za nas Radna grupa počela dve godine pre njenog osnivanja. Vrlo brzo je uhapšeno oko 40 lica, duplo više nego što je bilo uhapšeno po osnovu rada svih ostalih petnaestak timova zajedno. Od vidljivih rezultata, pred kraj Radne grupe imali smo još jednu „realizaciju“ i to je – to“, rekao je Janković za NIN.

Na pitanje zašto i kako je Radna grupa prestala da radi, Janković je rekao da je Radna grupa rasformirana, kao i da je tadašnji direktor policije Milorad Veljović izjavio je da će operativci da nastave svoj rad, samo raštrkani.

„Ako ništa drugo, time je obogatio naučnu misao, unevši u kriminalistiku „raštrkavanje“ kao metod borbe protiv političke korupcije. Kao obrazloženje, Veljović je izjavio da se Radna grupa ukida, jer je – skupa. Navodno smo koštali dva miliona evra?! Ponoviću – dva miliona evra za sto operativaca za dve godine. I to je mnogo? A koliki je efekat pričinjene materijalne štete za državu, koju smo otkrili? Oko 800 miliona evra. Dakle, šteta je 400 puta veća. A ako se uračunaju i slučajevi koje smo istražili, ali nam nije dozvoljeno da napišemo krivične prijave protiv odgovornih, ta šteta za državu je značajno veća od milijardu evra. Sa onim što bi Radna grupa još otkrila da nam je dozvoljeno da radimo po zakonu, verujem da bismo dokazali da je država opljačkana za oko dve milijarde evra. Nadam se da je sada svima jasno zašto smo ukinuti. Mi smo iskorišćeni, tačnije zloupotrebljeni za dizanje rejtinga SNS-a, stranke koja je na vanrednim izborima 2014. osvojila apsolutnu vlast. Posle toga im više nismo bili potrebni“, rekao je on za NIN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare