Bivši komandant OVK Pjeter Šalja sproveden u Hag

Vesti 15. apr 202122:51 > 22:57 1 komentar
N1

Pjeter Šalja, bivši komandant „OVK“ poznatiji kao „komandant Vuk“, kojeg su belgijske vlasti uhapsile 16. marta, sproveden je danas u Holandiju u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu, potvrđeno je večeras iz tog suda u Hagu. Šalja će se pojaviti na sudu 19. aprila u 15 časova, saopštio je sud.

Kako piše portal Kossev, sudija za prethodni postupak Nikola Giju potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna.

Ona je za sada dostupna javnosti u redigovanom formatu, iz razloga bezbednosti, a po nalogu sudije za prethodni postupak.

POVEZANE VESTI

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila „Oslobodilačka vojska Kosova“, piše Kossev.

Iz Specijalizovanih veća navode da će informacije o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Šalje na sednici pred sudijom za prethodni postupak biti objavljene uskoro.

Prvo pristupanje biće na javnoj sednici i moći će da se prati preko internet stranice suda.

Pjeter Šalja poznatiji je kao „Komandant Vuk“. On je već ispitan u svojstvu osumnjičenog u Briselu, kako je to sam potvrdio još početkom prošle godine, iako tada ne navodeći i kada, već je 21. februara 2020, samo naveo da je ispitan „pre nekoliko dana“.

Šalja je za vreme služenja u OVK bio angažovan u zoni Dukađini (Metohija) kao vođa ove formacije u selu Dujak.

Više stotina imena, mahom bivših pripadnika OVK saslušano je do sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare