Bivši komandant OVK Pjeter Šalja izjasnio se u Hagu da nije kriv

Vesti 19. apr. 202115:54 > 19:14
Podeli:
Pjeter Šalja
Izvor: Printscreen

Pjeter Šalja, bivši komandant OVK, poznatiji kao „komandant Vuk“, a koji je optužen za ratne zločine protiv civila na Kosovu, izjasnio se da nije kriv za zločine za koje ga tužilastvo tereti.

„Ne osećam se krivim za bilo kakve zločine, osim što sam branio otadžbinu i prijatelje“, rekao je on tokom inicijalnog pojavljvanja pred sudijom za prethodni postupak.

Šalja je rekao da razume optužbe koje mu se stavljaju na teret.

POVEZANE VESTI

„Razumeo sam ih, ali ih smatram smešnim“, rekao je Šalja.

On je potvrdio da nije bilo kršenja njegovih prava tokom hapšenja i dodao da se od 2004. godine više puta pojavljivao pred sudijama nekadašnjeg MKSJ u Hagu.

„Zbog toga nije trebalo da me hapsite. Dovoljan bi bio poziv“, rekao je.

Bivši pripadnik OVK Pjeter Šalja uhapšen je u Belgiji po nalogu suda za zločine OVK u Hagu.

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom.

Krivična dela za koja je optužen Šalja učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila „Oslobodilačka vojska Kosova“.

Komentari

Vaš komentar