Bivši i sadašnji direktor Petnice dali iskaz, Vučić aferu uporedio sa Krušikom

Vesti 26. jun. 202119:34 > 22:3439 komentara
Podeli:

Nekadašnji i sadašnji direktor naučno-istraživačej stanice "Petnica" dali su iskaz pred javnim tužiocem u Valjevu povodom slučaja seksualnog zlostavljanja koje je navodno trajalo godinama, otkrila je u jutarnjem programu televizije "Prva" novinarka Jovana Gligorijević. A u kancelariji Zaštntika građana kažu da vode svoju istragu koja treba da pokaže da li su Ministarstvo prosvete i "Petnica" znali šta se tamo dešava. Za to vreme, predsednik države apeluje da su odgovorni pojedinci, a ne ustanova, te celu situaciju poredi sa aferom u fabrici oružja "Krušik".

Zahvaljujući tekstu novinarke „Vremena“ Jovane Gligorijević Srbija je saznala pre dva dana kroz kakvu torturu seksualnog zlostavljanja je prošlo pet žena dok su kao maloletne ili tek punoletne boravile u „Petnici“.

POVEZANE VESTI:

Ponovo njenom zaslugom javnost je jutros informisana da su bivši i sadašnji direktor te istraživačke stanice saslušani u Višem javnom tužilaštvu u Valjevu.

Gligorijević smatra da je sada važno da mediji ovo prepuste nadležnim organima.

„I da vidimo da li ima, to jest, da njih pustimo da rade svoj posao, da se vidi da li ima žrtava čiji slučajevi nisu zastareli, koje su možda spremne da uđu u čitav postupak koji je, to stalno ponavljam jer jeste – mnogo mučan“, istakla je.

Među prvim organima i institucijama reagovao je juče Zaštitnik građana. Pokrenuo je postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada „Petnice“ i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Od Ministarstva smo tražili da nas obavesti da li ono imalo saznanja o prijava o seksualnom zlostavljanju i šta su preduzeli tim povodom, a isto to smo tražili i od Petnice, jer iz medija je provejavalo da je takvih slučajeva bilo više“, kaže zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović.

A prvi čovek prosvete Branko Ružić ističe da je ovo prilika da upozna sve da institucionalna veza između Ministarstva i „Petnice“ ne postoji.

Izvor : Tanjug/ Sava Radovanović

„Ministarstvo nema bilo kakvu ulogu u radu Petnice, s obzirom na to da je u pitanju samostalna organizacija, odnosno udruženje građana, na koje se odnosi drugi propisi, ali je u slučaju zlostavljanja dece svi u društvu imamo“, poručuje ministar.

Svejedno, nada se Ružić da najpoznatija naučno-istraživačka stanica u zemlji neće doživeti reputacioni debakl. Nadu deli sa predsednikom Srbije Aleksandar Vučić, koji naglašava – odgovoran je pojedinac sa imenom i prezimenom.

„Mora da se govori o problemu, ali bih više voleo da ne kažemo da je to Petnica, da je to uradila Petnica. Petnica je divna institucija, koju smo mi sada uništili svi zajedno. Kao što smo svi zajedno uništavali Krušik, pa će nam biti potrebne godine da ga povratimo jer nam je sitan politički interes bio iznad interesa naroda“, kaže Vučić.

nevena vučković šahović
Izvor : N1

Šta je zapravo „Petnica“ i u čijoj je nadležnosti? Poseban Zakon o pravima deteta bi jasno definisao obaveze države u odnosu na svakoga ko se bavi dečjim pravima, njihovom zaštitom ili im pruža neke usluge, smatra profesorica Međunarodnog javnog prava i prava deteta Nevena Vučković Šahović i dodaje – na njega se čeka duže od 20 godina.

„Samim tim što on predviđa uspostavljanje posebne institucije Zaštitnika prava deteta, svakako bi doprineo tome da se nekako probudi pažnja veća svih činilaca u društvu, u odnosu na to šta predstavlja nasilje nad decom i da ohrabri u suštini sve žrtve da uđu u postupak prijavljivanja“, objašnjava ona.

Inače, kako saznaje list „Danas“ devet seminara u Petnici je otkazano. a njihovi organizatori su pozvali upravu na „kompletno preuzimanje odgovornosti“ i zatražili njihovu javnu ostavku.

Komentari

Vaš komentar