Bivši direktor niške Toplane osuđen na zatvorsku kaznu od godinu dana

Vesti 13. jul 202109:22 > 09:23 0 komentara
Shutterstock

Bivši dirketor niške Toplane Slobodan Maksimović osuđen je na godinu dana zatvora zato što je nekadašnjem hotelu “Niš”, dok je još bio u vlasništvu Redvuda, omogućio da manje plate grejanje i time steknu imovinsku korist, pišu "Južne vesti".

Protiv Maksimovića su više procesa poveli i Osnovno i Više tužilaštvo u Nišu, a u ovom, za koji je optužnica podignuta 2017. godine, osuđen je na godinu dana zatvora.

povezane vesti

Kako piše u presudi Osnovnog suda, koju je potvrdio i Apelacioni nakon Maksimovićeve žalbe, bivši direktor je 13. marta 2014. godine doneo pravni akt “Metodologiju za obračun naknade za daljinsko grejanje” u kojoj su definisani specifični objekti. Takvi objekti su bili i hoteli, a istim aktom je definisano da se njima cena grejanja obračunava na bazi grejnih površina.

Istog dana je, piše u presudi, sklopio i ugovor sa Redvudom iz Rume, firmom koja je bila vlasnik hotela “Grand”. Reč je o nekadašnjem hotelu „Niš“, a danas „New City“ hotelu u centru grada.

Maksimović je ovim ugovorom, kako piše, pomenutom preduzeću obezbedio imovinsku korist, a na štetu Toplane.

Za period primene navedenog ugovora Redvud Ruma, ogranak “Grand” Niš od 20.11.2013. do 15.4.2015. godine manje je fakturisan iznos od 1.364.328,75 dinara, čime je za navadeni iznos pomenutom društvu pribavljena imovinska korist, a bio je svestan tog dela i njegove zabranjenosti, a hteo je njegovo izvršenje – piše u presudi Osnovnog suda.

U presudi piše da je bivši direktor Toplane ovako zloupotrebio položaj. On se na presudu od februara prošle godine žalio, ali je i Apelacioni sud u NIšu potvrdio u septembru 2020, navode „Južne vesti“.

Apelacioni sud u Nišu je odlučivao o žalbi branioca okrivljenog S. M. izjavljenoj protiv presude Osnovnog suda u Nišu 3K.br.183/17 od 25.02.2020. godine, kojom je pomenuti okrivljeni oglašen krivim za krivično delo zloupotreba službenog položaja iz čl. 359.st.2. u vezi st.1.KZ. Apelacioni sud je svojom odlukom Kž1 599/20 od 30.09.2020. godine, potvrdio osuđujuću presudu – kažu u Apelacionom sudu.

Prema nezvaničnim informacijama Maksimović je već na odsluženju kazne.

Podsetimo, prvobitno je preneta informacija koja je dobijena od Višeg suda da je pred ovim sudom za ovo delo doneta oslobađajuća presuda, ali je sa portparolom naknadno razjašnjeno da je Makismović pred Višim zapravo oslobođen za druga dela koja su izvrešna u periodu od 2012. do 2014. godine. I ovaj proces je pred Apelacionim sudom.

Maksimović je 2014. godine bio hapšen sa još jednim bivšim direktorom ovog preduzeća, sada pokojnim Milutinom Ilićem.

Oni su se sumnjičili da su određenim firmama omogućili da svoje zgrade priključe na toplovod bez plaćanja taksi i tako oštetili gradski budžet za 11 miliona dinara.

Optužnica je podignuta 2016. godine.

Maksimović je na čelu Toplane bio od 2013. do 2016. godine kada je smenjen upravo zbog pomenutih krivičnih prijava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!