„Bitka za Makiš“ pred SC, Vesić proziva „organizovanu rulju“

Vesti 29. dec 202020:14 > 22:40
Podeli:
Makiš, Sava Centar
Izvor: N1

Uoči početka sednice Skupštine Beograda, protivnici izgradnje metroa na Makiškom polju održali su protest, a obezbeđenje i policija sprečili su jednu grupu građana da uđe u salu sa odbornicima. I dok brojne grupe građana, političke stranke i stručna javnost smatraju da će gradnja u Makišu biti ozbiljan rizik po to vodoizvorište, zamenik gradonačelnika Goran Vesić poručuje da iza svega stoji organizovana politička rulja koja želi da spreči izgradnju metroa.

Došli su da pitaju gradsku vlast: Šta se dešava sa našom vodom?

Bitka za Makiško polje vodila se na nekom drugom polju. Obezbeđenje i komunalna policija napravili su branu na ulazu, a policijska brigada posmatrala je situaciju iz hola, dok su odbornici u sali brzim postupkom i zvanično odlučili da u Makišu ubuduće izviru stambeni, poslovni kvadrati i metro šine.

Povezane vesti

Većina okupljenih tražila je da se, kako kažu, nelegitimna sednica prekine, novi plan za Makiš skine s dnevnog reda, a da se javna rasprava po tom pitanju ponovi kad epidemiološka situacija dozvoli prisustvo javnosti.

„Dešava nam se ponovo napad na nešto što ne sme da se dira – vodoizvorište uz opet nikakvu investiciju od dve milijarde evra i sve što ide uz to“, kažu.

A u potpuno drugačijoj atmosferi prvo je gradski urbanista Marko Stojčić objasnio odbornicima da je studija ozbiljno urađena i da novi plan za Makiš ne ugrožava snabdevanje Beograda vodom.

Potom je zamenik gradonačelnika Goran Vesić zaključio da je protest maska za namere opozicije da spreči izgradnju metroa, pošto, kako je rekao, prethodna vlast taj projekat nije uspela ni da započne.

„I 2028. će Beograd imati metro a onda ćemo videti ko je bio protiv. Imate ljude koji su došli iz Novog Sada, iz Aleksinca, eeej on će da priča iz Novog Sada da li nama treba metro ili ne, to je organizovana politička rulja koja se bavi samo time kako da zaustavi izgradnju bilo čega u Beogradu“, kazao je Vesić.

Posle ovih reči 61 odbornik glasao je za, a samo dvojica su bila protiv. Bez obzira na taj rezultat, iz Udruženja građana Bitka za Košutnjak poručuju da se bitka za Makiško polje nastavlja selidbom na pravni teren.

„Tražićemo i pomoć od međunarodnih institucija, obavestićemo sve finansijske institucije, neće moći da obezbede kreditna sredstva jer u statutima tih institucija jasno stoji da na koruptivan način usvojeni projekat kao što je ovaj, ne sme biti finansiran poreskim novcem obveznika EU“, navode.

Inače, među brojnim kritikama, izdvajamo da je na rizike gradnje u Makiškom polju upozorio je i Urbanistički zavod grada Beograda, a dekan hemijskog fakulteta poručio je danas da je gradska vlast pogrešila. Opet smo na vodi, ali šta će i da li će nešto presušiti u Beogradu?

Pogledajte prilog u Dnevniku N1:

Komentari

Vaš komentar