Bista zločinca Hortija se šepuri u mađarskom parlamentu, a država Srbija ćuti

Vesti 06. sep 202219:31 54 komentara

Nekoliko dana pre nego što je patrijarh srpske pravoslavne crkve Porfirije odlikovao mađarskog premijera Viktora Orbana, u zgradi parlamenta u Budimpešti otkrivena je bista Mikloša Hortija, državnog poglavara Mađarske za vreme Drugog svetskog rata. Ozloglašene Hortjeve trupe odgvorne su za smrt skoro 20.000 ljudi na teritoriji Vojvodine, bivši mađarski regent u Jugoslaviji proglašen je za ratnog zločinca, međutim na postavljanje njegove biste nijedna državna niti pokrajinska institucija nije reagovala.

Saveznik Adolfa Hitlera, državni poglavar Mađarske od 1920. do 1944. Mikloš Horti, odgovoran za istrebljenje Jevreja i masovne zločine. Ozloglašene Hortijeve trupe sejale su smrt i na našim prostorima, podseća istorčiar Aleksandar Horvat.

„Već prilikom ulaska mađarske vojske u Bačku u aprilu 1941. godine ubijeno je oko 3.500 civila, zatim je usledila zloglasna Racija u kojoj je ubijeno blizu 4.000 civila, a takođe je stanovništvo u celini je izloženo zatvaranju u logore, proterivanju, zlostavljanju i mučenju“, ističe Horvat.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle rata, Jugoslavija je Hortija proglasila za ratnog zločinca, Mađarska ga danas slavi kao heroja. Od nedavno i zvanično u zgradi skupštine – njegova bista svečano je otkrivena u kabinetu potpredsednice parlamenta.

Vest o tome Horvata nije iznenadila, jer je objašnjava, rehabilitacija regenta počela još devedesetih.

„Prva velika manifestacija tog tipa je bila u Hortijevom rodnom mestu Kenderešu, gde je on sahranjen 1993. godine, tada su njegovi ostaci preneti iz Portugala, i tadašnja mađarska vlada je podržala taj događaj i tadašnji mađarski premijer je izjavio da je Horti bio Mađarski patriota“, podseća Horvat.

Na pitanje šta oni koji se bave revizijom istorije na taj način uzimaju kao neki teorijski, istorijski osnov za rehabilitaciju Hortija, Horvat odgovara:

„Pa, osnovna pretpostavka je da je Horti bio pobednik nad komunističkom revolucijom u Mađarskoj 1919. godine i osnovna polazišna tačka je njegov antikomunizam.“

Brojni trgovi i ulice u Mađarskoj danas nose njegovo ime, ali ovo je prvi put da se njegova bista našla u zgradi državne, i to najviše institucije. Protestovale su žrtve holokausta, nekoliko mađarskih opozicionih partija, i tri iz Srbije – SSP, Dveri, i prva Liga socijaldemokrata Vojvodine.

„Država Srbija ćuti, iz njima znanih razloga i baš zato je Liga socijaldemokrata Vojvodine odlučila da pozove Vladu Republike Srbije da isto kao što je Izrael, 2017. kada je Orban izjavio da je Mikloš Horti bio odličan političar i odličan lider Mađarske, Izrael je reagovao. Isto tako Srbija treba da reaguju, da uputi oštar protest Vladi Mađarske“, smatra Aleksandar Marton iz LSV-a.

„Bista čoveka koji je proglašen za ratnog zločinca, njoj zaista nije mesto u mađarskom parlamentu i sramota je što i premijerka Ana Bnabić i ostali članovi Vlade ćute. Posao Vlade Republike Srbije po zakonu, po Ustavu, je da brani interese naše zemlje, a izvinite, kada je Mikloš Horti bio lider Mađarske, Jugoslavija je tad napadnuta od te države i moralo se reagovati“, ukazuje Marton.

Ćute za sada i pokrajinske institucije. A, koliko još teba da čekamo da se neko u ime skoro 20.000 žrtava Hortijeve vojske na teritoriji Vojvodine oglasi? Od postavljanja i osveštavanja njegove biste u zgradi mađarskog parlamenta prošlo je punih nedelju dana. Za to vreme, nije bilo ni jedne reakcije, ni državnih, ni pokrajinskih institucija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare