Bisljimi: Postignut značajan napredak u dijalogu o pitanju energije

Vesti 25. feb. 202216:331 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Zamenik premijera Kosova i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Srbijom Besnik Bislimi izjavio je da je postignut značajan napredak u pronalaženju konačnog rešenja za energetiku na severu Kosova.

Pročitajte još:

On je na sednici kosovskog parlamenta na kojoj se raspravlja o dijalogu sa Srbijom rekao da je na sastanku 22. februara napravljen značajan napredak u pronalaženju konačnog rešenja za energetiku na severu.

„Ovo pitanje se rešava u okviru dijaloga od 2013. godine, ali do sada nije rešeno. O ovoj temi se razgovaralo sa EU na prošlom sastanku, a naša očekivanja su da će to vrlo brzo biti finalizovano. Time bi se otvorio put za ulazak u pravni sistem svih korisnika energije, uspostavljanjem principa ravnopravnosti“, rekao je on.

On je na sednici parlamenta rekao da Kosovo ima šest principa u odnosu na dijalog.

"Sa Srbijom razgovaramo samo o preostalim pitanjima i to samo u okviru sveobuhvatnog sporazuma koji ima za cilj punu normalizaciju odnosa sa susednom zemljom. Ovaj sporazum bi trebalo da se bavi nerešenim pitanjima izmedju država i da se gradi oko uzajamnog priznavanja kao svog ključnog elementa", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ni u kom slučaju neće biti reči o pitanjima koja dovode u pitanje suverenitet, poštovanje ustavnosti i funkcionalnosti vlasti.

"Unutrašnji poslovi Kosova neće biti stavljeni na sto kao što se dešavalo ranije, gde su strane razgovarale o projektovanju mostova preko kosovskih reka", kazao je Bisljimi.

Kazao je da je tema nestalih osoba izvedena iz prethodnog principa zbog svoje hitnosti i o njoj se raspravljalo tokom svake runde pregovora.

"Treće, tema registarskih oznaka za vozila je razmatrana van ovog okvira zbog zaključenja predugovora, neophodnosti da se pitanje postavi na nivo punog reciprociteta i mogućnosti da ova tema rezultira konačnim rešenjem", kazao je Bisljimi i dodao da radne grupe za postizanje trajnog dogovora o registarskim tablicama trenutno održavaju sastanak u Briselu.

Na trilateralnom forumu razgovaralo se o ; mandatu Miroslava Lajčaka da posreduje u postizanju konačnog sporazuma.

Rekao je da su kosovski predstavnici aktivnim pristupom i predlozima uticali na percepciju zemalja EU o konstruktivnosti strana u dijalogu.

Bislimi je rekao da se radi na organizovanju sastanka na visokom nivou u dijalogu.

"U ovom trenutku radimo na tome da obezbedimo neophodnu supstancu za organizovanje sledećeg sastanka na nivou šefova država na kome bi se razgovaralo o elementima sveobuhvatnog sporazuma", kazao je Bisljimi.

On je takodje rekao da je više puta na sastancima u Briselu pokretao pitanje prava Albanaca u Preševskoj dolini.

Komentari

Vaš komentar