Biševac: Velika predstava, Vučić se krije iza odluka opštinskih odbora SNS

Vesti 19. maj. 202109:39 > 09:444 komentara
Podeli:

Novinarka dnevnog lista Danas Safeta Biševac kaže da izjašnjavanje lokalnih odbora SNS o funkcioneru te stranke i ministru Nebojši Stefanoviću nema apsolutno nikakve veze sa demokratijom unutar te partije, kako je rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić. To pokazuje da je to monolitna stranka koja će glasati onako kako im lider namigne, dodaje. Uključivanje opštinskih odbora vidi kao "veliku predstavu gde se Vučić krije iza odluka tih opštinskih odbora".

Osvrćući se na dešavanju u SNS i na to što se opštinski odbori izjašnjavaju o ministru Nebojši Stefanoviću, a u javnosti se pominje da su „na ledu“ i ministarka Marija Obradović i ministar Zlatibor Lončar, Biševac kaže da je „navodni sukobi“ unutar SNS zabavljaju, ali i brinu. Jer ovih dana govorimo samo o tome šta se dešava u SNS, kaže Biševac, konstatujući da smo „zaista postali partijska država“. Podseća – prvo smo pričali o spajanju SPAS-a i SNS, sada o ministrima.

Na konstataciju da premijerka ne priča o toj temi, sagovornica N1 pita – zašto bi Ana Brnabić pričala o toj temi kad je ona nije ni sastavljala Vladu. „Pošto ju tu Vladu sastavljao Vučić, tolike kritike na račun rada pojedinih ministara njega treba da zabrinu, jer na koji način je on birao te ministre kad je njih troje već na nekoj „sumnjivih listi“ i moguće je da ostanu bez funkcija“, ističe Biševac.

Povezano:

Navodi da je začudilo pojavljivanje Lončara na toj listi, pa sada i Marije Obradović. Očigledno da se nešto dešava u SNS, a smatram da u predizbornoj godini treba više da se bavimo opozicijom – šta se u njoj dešava i kakve akcije imaju, a mi samo pričamo šta se dešava u SNS, kaže Biševac.

Biševac je napomenula da su nedavno održani izbori u Sečnju, i da je SNS izgubila u četiri mesne zajednice od 10 u toj opštini. U jednoj, MZ Sutjeska, SNS nije dobila nijedno mesto, odnosno opozicija je dobila 11:0, prenela je, govoreći o tome da „od lokala“ sve počinje.

Na pitanje kako joj zvuči rečenica zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da su oni demokratska stranka i da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, a povodom odlučivanja po odborima, sagovornica N1 rekla je da joj je ta izjava bila smešna. „Meni je bilo smešno kad je Vesić izgovorio „mi smo demokratska stranka“. Dugo je bio u DS, pa eto, malo ga podseća… Ovo izjašnjavanje lokalnih odobra SNS nema apsolutno nikakve veze sa demokratijom unutar SNS. To pokazuje da je to monolitna stranka koja će glasati onako kako im lider namigne“, naglašava. Posebno mi je bila indikativna situacija u opštinskom odboru Voždovac gde su bili u rukovodstvu ljudi koje je Stefanović postavio, a bili su najglasniji sada njegovi kritičari, navodi novinarka lista Danas i konstatuje da na lokalnom nivou nema ni lojalnosti, ni moralnih principa zbog toga što je neko nekoga postavio, „nego tu mora da se gazi“.

Sva saopštenja koja smo dobili iz opštinskih odbora su bila veoma kritička prema Nebojši Stefanoviću, a s druge strane smo čuli predsednika iz Praga koji kaže da Stefanović nije učestvovao u presluškivanju, pa i da je sam Stefanović izjavio da je sve radio po zakonu, navodi Biševac. Onda se postavlja pitanje zašto o tome odlučuju opštinski odbori, kaže. Biševac smatra da bi njih dvojica mogli da se sastanu i reše to, a uključivanje opštinskih odbora vidi kao „veliku predstavu gde se Vučić krije iza odluka tih opštinskih odbora“.

Teško je prognozirati šta može da se desi – moguće je da će sva tri ministra ostati na svom mestu, uz „žuti karton“ i opomenu, pošto su sledeće godine izbori, kako bi se pokazalo da je SNS jedinstvena stranka, kaže Biševac, koja smatra da za njih neće biti mesta u nekoj budućoj vladi. S druge strane, ne bi je iznenadilo da neko od njih i ode s funkcija, pre svega Stefanović, jer je u javnosti – kroz medije, kroz izjave pojedinaca, političara i iz SNS i analitičara, stvoren utisak da mora da ode. Pitanje je samo na koji način će to biti – da li će dizati prašinu ili će se desiti to u dogovoru s Vučićem, mislim da će biti ovo drugo, navela je novinarka lista Danas.

Ne misli da će ovakve stvari poljuljati SNS. Ukoliko se Vučić „reši“ Vesića s funkcija u Gradu i ako Aleksandar Šapić bude kandidat za gradonačelnika Beograda i ako se reši još nekog ministra – glasačima će se poslati poruka „vidite, naš šef se obračunava i sa mangupima u našim redovima“, kaže Biševac.

Upitana o izjavi lidera SSP Dragana Đilasa da se istraživanja rejtinga u Srbiji nameštaju, Biševac navodi da već odavno ne veruje istraživanjima. Smatra da ona na nekoga ko ima čvrste političke stavove, neće uticati, odnosno da mogu uticati na mali broj ljudi. Volela bi da ti rezultati opoziciju ispirišu, ali kaže da se to ne dešava, i da opozicija uopšte nije aktivna.

Biševac navodi da se u Srbiji ekološka svest budi, podsećajući da širom zemlje imamo ekološke proteste zbog zagađenja, ali da levičarske organizacije fale Srbiji. Podseća da su ekološki pokreti i levica odigralui značajnu ulogu na izborima u Hrvatskoj. U Srbiji levicu imamo na papiru, od SPS-a, preko Vulinove stranke do nekih opozicionih, ali nijedna ta partija nije levičarska, zaključuje.

„Zemanovo izvinjenje važno zbog psihološkog efekta, političkog – nema“

Predsednik Aleksandar Vučić se juče sastao sa Češkim predsednikom Milošem Zemanom koji se izvinio zbog bombardovanja tadašnje Jugoslavije 1999 godine.

„Mislim da je to izvinjenje važno, pre svega jer ima psihološki efekat. Doduše, Miloše Zeman poslednjih godina oštro osuđuje NATO bombarodvanje i često staje na stranu Srbije u različitim političkim nesuglasnicama i regionalnim temama. Jasno je kakav ima politički stav. I naravno, srpskoj javnosti i političarima je vrlo važno da se neko od zapadnih političara izvini zbog NATO bombardovanja i pogotovo zbog civilnih žrtava, ali ako posmatrano s političke strane, to izvinjenje nema političkog značaja“, kaže gošća N1. Ona podseća da je predsednik Zeman vrlo često kontradiktoran sa Vladom te zemlje i navodi da nije čudo što je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje brzo reagovalo i navelo da je to izvinjenje „u lično ime“ i da to nema veze sa tom vladom i češkom državom. Biševac navodi da u češkoj odlučuje Vlada, a predsednik države ima ceremonijalnu ulogu. Podsetila na loše odnose Češke i Rusije i postavila pitanje da li će Moskva i Putin možda zameriti Vučiću odnos sa Češkom.

Komentarišući sastanak Brdo – Brioni, ocenjuje da taj skup nije imao političke efekte – „našli se, prošetali, slikali, ali političkih efekata i odluka nije bilo“.

Povezano:

„Tu je tema bila Zapadni Balkan i EU… Lideri Zapadnog Balkana ne mogu da nađu zajednički jezik, a još veći je problem što EU, takođe, ne može da nađe zajednički jezik tj. šta im je činiti sa zemljama Zapadnog Balkana oni ne znaju. S jedne strane, žele da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice u doglednoj budućnosti, ali su toliko okupirani svojim problemima i mislim da kad bi neka zemlja Zapadnog Balkana za godinu dana ispunila sve uslove i završila pregovarački proces, što nije moguće da se desi – ta zemlja ne bi, mislim, mogla da postane članica EU, jer je Unija umorna od proširenja. Nas bi više trebalo da brine to što naša zemlja ne ispunjava standarde EU, i to je ono što je problem – mi ne ispunjavamo standarde“, zaključuje Safeta Biševac.

Komentari

Vaš komentar