Biševac: Prednost Trivić što nije primitivka, Vučić Dodika „predao na tacni“

Vesti 03. okt 202209:28 39 komentara
Jelena Trivić
Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavičić

Novinarka i kolumnistkinja lista “Danas“ Safeta Biševac kaže da je, šta god da pokažu rezultati izbora za predsednika Republike Srpske, već sada jasno da Milorad Dodik nije jedini politički predstavnik Srba u BiH, kao što tvrdi. Ako se ispostavi da je na tim izborima pobedila Jelena Trivić, to će biti izborna bomba, kaže Biševac. Ona, međutim, ukazuje da između Dodika i Trivić zapravo nema većih političkih razlika, ali da Trivić, kako ističe, nije primitivka poput Dodika.

„Između Dodika i Trivić nema bitnijih političkih razlika – oboje su nacionalisti, oboje žele jaču RS i slabiju BiH, po mogućnosti da BiH i nestane, ali je prednost Trivić što nije primitivka kakav je Dodik i nije umešana u korupcionaške afere“, rekla je Biševac u Novom danu N1.

Povezane vesti

Ona je istakla da i u odnosu prema Rusiji i EU između Dodika i Trivić nema dramatičnih razlika, ali da Trivić ipak nema tako bliske veze sa Rusijom kao Dodik, te će se ako Dodik izgubi, pokazati se da mu put u Moskvu nije doneo političku dobit.

Za Dodika kaže da misli da će morati mirno da prepusti vlast ako CIK saopšti da je Trivić pobedila. „Ne vidim mogućnost šta može tu da uradi posebno, da pozove na proteste? Nisam sigurna koliko bi građani stali iza tog poziva“, rekla je Biševac.

Podsećajući da je izlaznost bila tek oko 50 posto, što pokazuje da su građani razočarani i da ne veruju političarima, Biševac navodi da je verovatno presudno bilo to što Dodik nije dobio podršku Vučića i Beograda i da teško može da izazove politička trvenja u RS ako Cik potvrdi preliminarne rezulate opozicije.

Na pitanja zašto je izostala podrška Beograda, novinarka naglašava da smatra da je Vučiću Dodika preko glave.

Vučić je, ističe, u nezavidnoj političkoj situaciji i bilo mu je najlakše jer je Dodik najnepopularniji balkanski političar na Zapadu da povuče podršku Dodiku i da Zapadu pokaže – evo ja sam ipak tip na kog možete da računate.

Biševac smatra da je Vučić Dodika, „predao kao žrtvu na tacni“ da bi pokazao – „nisam toliki nacionalista, ja sam čovek demokrata, evropejac“.

Ona ocenjuje da je taj Vučićev potez dobar.

Na konstataciju da je Dodik prva žrtva famoznih pritisaka prema Srbiji da se izjasni po pitanju Rusije, Biševac kaže da je računica što se pritisaka i Rusije i Zapada jasna. Energretski zavisimo od Rusije i naravno da će nam doneti velike probleme okretanje Zapadu, ali mi nemamo drugu mogućnost jer ekonomski mnogo više zavisimo od EU.

Na toj vagi Eu uvek mora da preteže, poručila je Biševac i podsetila na to da smo mnogo više donacija bespovratne pomoći dobili od EU nego od Rusije.

Dodala je i da naš uvozu i izvoz zavise od EU, te da uopšte ne treba da postoji nekakva dilema kome se prikloniti.

„Rusija je, bez obzira na sve okolnosti, ipak napala suverenu državu i to treba osuditi ne samo formalno, ako želimo da budemo članovi EU“, kaže.

Ona je ocenila i da je razlog zbog kojeg se još niej formirala Vlada Srbije to što Zapadu poručujemo da ne možemo da se izjasnimo oko sankcija Rusiji dok se ne formira vlada.

„Zapadnjaci, čini mi se, ne prihvataju to kao argument i da će Srbija narednih nedelja morati da prelomi na jednu ili drugu stranu“, naglasila je Biševac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare