Biševac o zabrani posete Vučiću: Dve strane se i dalje dopunjuju

Vesti 18. jul 202219:53 17 komentara

Namera predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac i danas je predmet različitih tumačenja zvaničnika u Beogradu i Zagrebu. Analitičari ukazuju da je zloupotreba žrtava u političke svrhe najupečatljiviji utisak novih tenzija na relaciji Srbija - Hrvatska. Veruju da se i jedni i drugi u tome dopunjuju.

Pre nego što je predsednik Srbije na Andrićevom vencu nastavio konsultacije sa strankama za sastav nove vlade imao je slučajni susret sa kamerom N1.

Za to vreme se nižu reakcije na njegovu nameru da poseti Jasenovac, koja nije ostvarena, kako kažu hrvatski zvaničnici, zbog izostanka zvaničnog zahteva.

Pročitajte još

Predsednica vlade kaže „naučili smo da je Jasenovac izgleda zabranjeno mesto za zvanične predstavnike Srbije“.

Ministar spoljnih poslova „besmislenim“ naziva ocene zvaničnika Hrvatske.

„Kakve veze ima privatna poseta predsednika Srbije, unuka jasenovačke žrtve, Jasenovcu sa formiranjem vlade u Srbiji, ne u Hrvatskoj“, pitao je ministar Nikola Selaković.

Razgovor o interkonekciji Srbija-Hrvatska je odložen, jer je ministarka energetike svoju posetu Zagrebu otkazala, kako kaže, zbog toga što Vučiću nije dozvoljeno da poseti Jasenovac.

„Kad nešto nećete onda ćete uvek naći milion razloga zašto to nećete. I nije teško napraviti hiljadu razloga, od protokola do bilo čega drugog, ako nešto nećete. Ako nešto hoćete, onda ćete uvek naći način“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Prvi čovek MUP najavljuje da će svoju posetu Srbiji morati da obrazlože svi koji poseduju službeni pasoš Hrvatske, a vladu hrvatskog premijera naziva „ustaškom“.

„Ja ne podržavam takvu izjavu i uopšte mislim da to nije način, ne znam u ime koga, kako gospodin Vulin govori. Sigurna sam da ne govori ispred Aleksandra Vučića“, rekla je Mihajlović.

Potrebno je, dodaje, da se dva naroda okrenu budućnosti. Možda za to nedostaje političke volje, koje je, prema rečima bivšeg diplomate Srećka Đukića falilo u rešavanju trenutne krize između Beograda i Zagreba.

„Očito da ovde nije bilo dovoljno političke volje i da je bilo potrebno da se to izvadi iz diplomatskog konteksta i da se od toga napravi čitav nepotreban spektakl. Ili je možda nekome potreban spektakl“, rekao je Đukić.

Ovo je još jedan dokaz političke zloupotrebe Jasenovca i žrtava, smatra novinarka Safeta Biševac.

„Zašto bismo govorili o tom avionu koji je pao, zašto bismo govorili o poskupljenjima, o cevima koje pucaju svakodnevno, kada možemo da govorimo o ustašama, o Hrvatima, o Jasenovcu i tako dalje“, kaže Biševac.

Situacija, kaže, odgovara i zvaničnoj Hrvatskoj. Podseća da je ovih dana hrvatska diplomatija predmet kritike opozicije, kao i sam ministar Gordan Grlić Radman.

„Ali njemu odlično dolazi ova prilika da sad pokaže da je dobar Hrvat, patriota, nacionalista i naravno HDZ-ovac, pre svega, jer nije dozvolio Aleksandru Vučiću da poseti Jasenovac. Tako da, kažem, dve strane se i dalje dopunjuju“, smatra Biševac.

Centar „Simon Vizental“ pozvao je hrvatsku vladu da poništi odluku, kojom je predsedniku Srbije zabranjeno da poseti Jasenovac.

Jutarnji list piše, pozivajući se na izvor blizak hrvatskoj vladi, da će Hrvatska dozvoliti dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali da se to neće dogoditi pre jeseni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare