Biševac: Događaj godine u Srbiji – svako pojavljivanje Aleksandra Vučića

Vesti 29. dec 202109:26 > 15:0437 komentara
Izvor: N1

Novinarka Danasa Safeta Biševac kaže da je kampanja #NisamPrijavila otkrila ono što se u Srbiji već zna – da je nasilje prema ženama rasprostranjeno – ali da o tom problemu treba da se govori da bi bio rešen. Upitana šta je po njoj bio događaj godine u Srbiji, kazala je - svako pojavljivanje Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

“Naravno da ne možemo da očekujemo da kampanja ima efekat za dva-tri dana, ali je važno da se žene oslobode straha, da shvate da one nisu krive za nasilje kojem su izložene i da treba da ga prijave”, rekla je Biševac u Novom danu na N1, navodeći procenu da na svakih 10 prijava nasilja dolazi 80 neprijavljenih slučajeva.

Komentarišući izjavu Vladimira Đukanovića na Tviteru da “ne postoje gori nasilnici od feministkinja” koje se “uprežu da unište tradicionalnu porodicu”, Biševac kaže da je to “pogrešna analiza i zaključak”.

“Nadam se da se tradicionalna porodica u Srbiji ne zasniva na nasilju, to bi bilo poražavajuće za tradiciju u ovoj zemlji”, rekla je ona.

Smatra da treba iskoristiti priliku da se govori i o verbalnom nasilju u društvu, nasilju nad starima, pa i zlostavljanju životinja.

“Sve su to dokazi bolesnog društva u kom živimo”, rekla je Biševac.

Na pitanje kada smo se razboleli, odgovara – odavno, a lečenje će dugo trajati.

Normalno da ljudi odgovore protestima na Rio Tinto

Komentarišući vest o najavljenom nastavku protesta protiv rudnika Rio Tinta, Biševac kaže da neka vrsta protesta treba da se desi, budući da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da ta kompanija ostaje u Srbiji, a Brnabić “uvijeno” rekla da Srbija ima obaveze prema njima.

“To je dokaz da, naravno, nikakva promena prostornog plana Loznice neće sprečiti Rio Tinto da otvori rudnik u Srbiji, normalno je da ekolozi i druga strana treba da odgovore protestima”, rekla je ona.

Ocenila je i da lidera pokreta Kreni-Promeni Savu Manojlovića ne treba toliko kritikovati i da je on odigrao pozitivnu ulogu

Biševac očekuje da će se Manojlović, koji je pokrenuo narodnu inicijativu za onemogućavanje eksploatacije litijuma, uključiti u proteste kad budu uzeli zamah.

Događaj godine? Svako pojavljivanje Aleksandra Vučića

Biševac kaže da je nije iznenadio ishod jučerašnje sednice Kriznog štaba, koji nije doneo nikakve nove mere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Podseća da je nekoliko članova “medicinskog dela” Kriznog štaba tražilo pooštravanje mera, a onda je ministarka Darija Kisić Tepavčević saopštila da su se svi usaglasili da nove mere nisu potrebne.

“Ja zasita ne znam šta više oni tu rade”, kazala je Biševac.

Naziva zabrinjavajućim to što se postojeće blage mere ne poštuju, kao i podatke o broju preminulih.

Podaci o broju preminulih bi trebalo da zabrinu vlast, ova zemlja će se isprazniti

Na pitanje da li smo imali neki optimističan naslov u ovoj godini, odgovara: “Nažalost nismo a strahujem, da će naredna biti još gora”.

Upitana šta je po njoj bio događaj godine, izdvojila je klimatski samit COP26 i zaoštravanje između Ukrajine i Rusije.

“A kod nas, pa događaj godine je svako pojavljivanje Aleksandra Vučića”, rekla je ona.

Komentari

Vaš komentar