Biševac: Aleksić je zaslužio sve te naslovne strane, nadam se sudskom epilogu

Vesti 18. jan 202109:26 > 09:38 22 komentara

Novinarka lista Danas Safeta Biševac izjavila je u Novom danu TV N1 da se nada da će policija i tužilaštvo uraditi svoj posao u vezi sa optužbama protiv nastavnike glume Miroslava Mike Aleksića da je silovao i seksualno uznemiravao svoje nekadašnje učenice, i da se taj slučaj neće završiti "medijskim senzacionalizmom i čerečenjem i žrtve i osumnjičenog".

Hapšenje Aleksića kojeg je pet bivših učenica optužilo za silovanje i seksualno uznemiravanje, zauzima glavno mesto naslovnih strana svih dnevnih listova u Srbiji, a Safeta Biševac je poručila da „Alesić jeste zazlužio sve te naslovne strane“.

POVEZANE VESTI:

„Volela bih da dobijemo kompletnu priču i sliku, i da policija i tužilaštvo urade svoj posao (…) Plašim se da se ne završi kao i sve ranije afere, medijskim senzacionalizmom i čerečenjem i žrtve i osumnjičenog“, upozorila je gošća Novog dana.

Stoga se nada će se slučaj dobiti sudski epilog, i da narednih dana neće biti gurnut pod tepih.

Poručila je i da bi mediji u ovom slučaju trebalo da pokažu maksimalni profesionalizam.

„Razumljivo je da žrtve dobiju ogromnu podršku kolega, ali imate deo javnosti koji od žrtava pravi krivce, to je ono što ne bi smelo da se dešava i što bi profesionalnim izveštavanjem mediji trebalo da spreče“, kazala je Biševac.

Dodala je i da je Srbija konzervativna sredina u kojoj se ženama manje veruje nego moćnicima, i podsetila je da je bilo žena koje su podržavale bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku nakon što je Marija Lukić obelodanila da ju je seksualno uznemiravao.

Podsetila je i da Aleksićeva škola glume postoji već decenijama, i da verovatno mnogi ljudi poznaju nekoga ko je bio njen polaznik.

„Imam nekoliko poznanica, nijedna nije bila seksualno napastvovana, ali nekoliko njih mi je pričalo da ima čudan metod rada, da je izigravao strogoću, da je bio manipulativan tip koji je na psihičkoj osnovi maltretirao svoje učenike“, istakla je novinarka Danasa.

Slučaj Mike Aleksića, prema njenim rečima, pokazuje da ne treba verovati ni u kakve idole i legende.

„Svaka čast glumicama koje su progovorile, plašim se da Aleksić nije jedini“, rekla je Biševac.

Ako dijalog propadne možda neće biti vanrednih izbora

Safeta Biševavac se osvrnula i na najavljeni međustranački dijalog u Srbiji, ističući da je „pitanje od milion dolara“ kako će on izgledati i ko će u njemu učestovati.

„Mislim da treba pozvati sve relevantne opozicione stranke. Pitanje je ko će sad odlučivti koje su relevantne stranke iz opozicije. Ne dopada mi se to što su pojedine partije protiv učešća stranaca. Ne verujem da bez stranaca i pritiska Evropskog parlamenta i EU, išta na političkom planu u Srbiji može da se uradi“, kazala je Biševac.

U slučaju neuspeha dijaloga i eventualne najave novog bojkota opozicije, Biševac ne isključuje mogućnost da 2022. ne bude vanrednih parlamentarnih izbora o čemu list „Danas“ i piše u današnjim izdanju.

Gošća Novog dana se kratko osvrnula i na situaciju u Sjedinjenim Državama, izrazivši uverenje da će inauguracija Džoa Bajdena proći mirno, ali da se Donald Tramp sigurno neće lako predati i da neće mirovati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare