BIRODI: REM da saopšti koje NVO i kako ugrožavaju njegovu nezavisnost

Vesti 08. dec 202221:58 4 komentara
REM, Regulatorno telo za elektronske medije
N1

Odluka Saveta Regulatornog tela za elektronske medije da obustavi dalji rad i da za to delimično optuži deo civilnog društva predstavlja ugrožavanje prava koja udruženjima građana garantuje Ustav (pravo na udruživanje član 55 i član 46 pravo slobode govora), kao i prava koja su definisana Zakonom o udruženjima građana, saopštio je BIRODI.

Povezane vesti

„Umesto iznošenja činjenične osnove i pokretanja eventualnih sudskih postupaka protiv vinovnika, Savet REM-a ponovo stavlja etiketu organizacijama civilnog društva koje koriste pravo da vrše monitoring rada REM-a, odnosno pružalaca medijskih usluga koje REM (ne)monitoriše“, ukazuje BIRODI u saopštenju.

Biro za društvena istraživanja je takođe „osudio i zatražio hitnu istragu o postavljanju nacističkih simbola na zgradu u kojoj živi član Saveta REM, jer smo kao organizacija predmet etiketiranja predsednice Saveta REM-a Olivere Zekić, koja nas naziva paramilitarnim REM-om. Ovakvo ponašanje članovi Saveta, izuzev u neformalnim kontaktima, nikada nisu osudili, ali ni prepoznali kao kršenje Kodeksa članova Saveta REM-a“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da pisanje saopštenja i „obustava rada“ nisu deo nadležnosti REM-a shodno Zakonu o elektronskim medijima.
„Pozivamo Savet REM-a da se vrati sprovođenju svojih nadležnosti ili da podnesu ostavke“, poručuje BIRODI.

REM je večeras posle telefonske sednice saopštio da obustavlja rad zbog toga, kako je naveo u saopštenju, što je „poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u“.

Dodaje se da je REM godinama izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora,

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare