BIRODI poziva REM da objasni razloge za uvođenje novih emitera u monitoring

Vesti 27. feb. 202108:423 komentara
Podeli:
REM logo
Izvor: N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da javnost upozna za razlozima uvođenja novih emitera u monitoring izveštavanja, a za šta nema zakonsko ovlašćenje.

Postavlja se pitanje kako će biti primenjene eventualne sankcije na bazi monitoringa koji se ne sprovode na osnovu zakona, a da on to ne dovede do sudskog osporavanja odluka REM-a čime se dodatno urušava integritet tela koje je vrhovna vlast u oblasti elektronskih medija, upozoravaju iz BIRODI-ja.

POVEZANE VESTI:

„Takođe, pozivamo REM da saopšti iz kojeg razloga odbija da promeni metodologiju monitoringa, koju prepočuje Venecijska komisija kao telo Saveta Evrope, Kancelarija za ljudska prava i demokratiju i Direktorat za ljudska prava Evropske komsije, a koja podrazumeva merenje ne samo vremena zastupljenosti monitorisanih aktera, već i način predstavljanja aktera od strane medija (pozitivan, neutralan, negativan)“, poručuje se u saopštenju.

BIRODI ističe i da dominacija diskrecionog postupanja Saveta REM-a i zanemarivanje vladavine prava od ove institucije „pravi komesarsko telo u službi stranaka koje su u Narodnoj skupštini izabrale članove Saveta REM-a i od emitera od čijeg plaćanja obaveza prema REM-u zavisi njegov finasijski opstanak“.

„Ovakvim postupanjem aktuelni saziv Saveta REM ulazi u ‘hajdučku fazu’ delovanja na šta ukazuje činjenica da već šest godina Savet ovog tela radi po zakonom neusaglašenim Statutom i Poslovnikom zahvaljući nemarom v.d. Saveta REM-a i Narodne skupštine na čelu sa Odborom za kulturu i informisanje. O hajdukovanju REM-a govori način izbora predsednice i zamenika predsednika Saveta REM-a, koji su izabrani u proceduri u kojoj je narušen i Kodeks članova Saveta REM-a“, navodi se u saopštenju.

BIRODI podseća i da je od 2016. godine u svoj monitoring uključio TV N1, jer je svojom programskom šemom, koja je okrenuta ka informantivno-političkim sadržajima, kako navode, bila dobar primer za uporednu analizu televizija sa nacionalnom pokrivenošću, „koje imaju sve manje informativno-poltičkih sadržaja koji su u funkciji demokratskog dijaloga u Srbiji, a sve više promocije i propagande, što je moguće jedno utvrditi merenjem tonaliteta izveštavanja, a što REM odbija da prihvati“.

Komentari

Vaš komentar