BIRN: Uloga braće Stajić u poslovima divlje gradnje i nelegalnih ozakonjenja

Vesti 18. apr 202212:478 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nemanja Stajić, načelnik Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, trebalo je da kao čelni čovek izuzetno važne institucije uvede red u urbanistički haos glavnog grada. Međutim, divlja gradnja i naknadno ozakonjivanje objekata pretvorili su se u jedan od najunosnijih poslova. Umesto odgovora, Nemanja Stajić BIRN-u preti sudom.

U ulici koja je ponela ime našeg proslavljenog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića u naselju Mirijevo III, u blizini raskršća ulica Milana Rakića i Koste Nađa, niče kompleks stambenih zgrada. Većina ih je i dalje je u izgradnji, naslagane jedna uz drugu – dve su zgrade sa po dva ulaza dobile fasade, a jedna je i useljena.

Pre nego što je useljena, zgrada čiji su ulazi označeni brojevima 8 i 10, pripadala je preduzeću Loyal Trust iz Beograda, koje je danas u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića, brata Nemanje Stajića, načelnika Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda, otkriva BIRN.

U katastar je upisana na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata, što znači da je zidana bez potrebnih dozvola, odnosno nelegalno. Sredinom februara 2019. godine, u vreme kada je za taj nelegalni objekat izdato rešenje o ozakonjenju, koje izdaje sekretarijat na čijem je čelu Nemanja Stajić, vlasnik tog stambenog objekta bio je Ivan Komatina koji je pet meseci kasnije, zajedno sa Novakom Stajićem, osnovao firmu Loyal Trust, u čije vlasništvo prelazi i navedena zgrada. Docnije napušta firmu, pa ona, zajedno sa objektima, ostaje u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića.

Osim što je nezakonito sazidana, postoje indicije da je ta zgrada i nelegalno ozakonjena. Naime, sudeći po javno dostupnim podacima, ta zgrada nije ispunjavala osnovni zakonski uslov za ozakonjenje – da je njena gradnja započela najkasnije do 27. novembra 2015. godine. Prema onome što je zabeleženo na javno dostupnim satelitskim snimcima Geodetskog zavoda, parcela na kojoj je zidan pomenuti objekat, u to vreme bila je prazna, na njoj nije bilo nikakvih objekata.

Sve ove informacije BIRN je pokušao da proveri u Sekretarijatu za poslove ozakonjenja objekata, kojem je poslao pitanja za načelnika Nemanju Stajića, ali nikakav odgovor nije dobijen. Nemanju Stajića BIRN je zvao i telefonom, ali je umesto odgovora, zapretio tužbom i sudom. BIRN je pitanja mejlom poslao i Novaku Stajiću, ali ni od njega nije dobijen odgovor. Zatim su ga kontaktirali i telefonom, ali je odbio da razgovara.

I na okolnim parcelama se užurbano zida. Kada je BIRN obišao ovo gradilište 8. marta ove godine, ti objekti su još uvek bili u fazi grube gradnje. Ni za jednu od ovih zgrada u registru APR-a nema podataka da je za gradnju na pomenutim parcelama izdata građevinska dozvola. Ni u katastru o tim zgradama ne postoje nikakvi podaci.

Vlasnik tri parcele na kojima se ovi objekti zidaju, povezan je sa sadašnjim vlasnikom Stajićeve bivše firme Loyal Building.

Zgrade na pomenutim parcelama u Mirijevu niču tik jedna uz drugu, a ambicije graditelja da što više iskoriste protor na parcelama su tolike, da će mnogi vlasnici stanova sa svojih balkona i prozora moći da gledaju samo u zidove susednih zgrada.

Tridesetšestogodišnji Novak Stajić u Beogradu poseduje ili je bio u vlasništvu još par objekata koji su legalizovani na osnovu Zakona o ozakonjenju, a čak je i zgrada u kojoj mu je prijavljeno prebivalište (koja nije u njegovom vlasništvu) u katastar upisana na osnovu pomenutog zakona.

BIRN se Sekretarijatu za poslove ozakonjenja još u februaru ove godine obratio i Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, kojim su zatražena rešenja o ozakonjenju nekolicine objekata, ali do danas tražena dokumenta nisu dobijena. BIRN je podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Opširnije o poslovima braće Stajić čitajte na sajtu BIRN.

Komentari

Vaš komentar