BIRN: Filip Moris demantuje Koluvijine navode iznete u intervjuu Đukanoviću

Vesti 05. okt 202113:17 21 komentara
printscreen

Kompanija Filip Moris demantovala je za BIRN optužbe Predraga Koluvije koje je izneo u intervjuu svom advokatu Vladimiru Đukanoviću da je 2019. godine uhapšen i okrivljen za uzgoj marihuane na Jovanjici zbog toga što je odbio poslovnu ponudu kompanije Filip Moris. 

“Filip Moris u Srbiji, filijala kompanije Philip Morris International, najoštrije demantuje navode u kojima se proteklih dana kroz medijske objave ova kompanija dovodi u neposrednu vezu sa sudskim postupkom, u javnosti poznatim kao slučaj Jovanjica”, navodi se u odgovoru iz ove kompanije na pitanja BIRN-a u vezi sa Koluvijinim navodima izrečenim u intervjuu objavljenom na internet televiziji Objektiv.

„Kao filijala multinacionalne kompanije koja se transparentno i odgovorno ponaša na svim tržištima na kojima posluje, podvlačimo da smo o ovim optužbama obavešteni isključivo putem medijskih objava“, navode u Filip Morisu i dodaju da je kompanija „kao i uvek, potpuno otvorena za saradnju sa srpskim vlastima i ima puno poverenje u nadležne institucije da će ubrzo rasvetliti ove neosnovane optužbe.“

Povezane vesti:

U intervjuu koji je dao svom advokatu i visokom funkcioneru SNS Vladimiru Đukanoviću 1. oktobra ove godine, Koluvija je na pitanje Đukanovića – zbog čega je uhapšen, odgovorio da mu se sve to desilo zato što nije pristao na neke ponude.

„Kada su mi advokati firme Filip Moris nudili da kupe moju firmu, da postanem suvlasnik u nekoj novoj firmi, da ta firma čiji ja treba da postanem suvlasnik, kupuje sve firme sa kojima sam ja imao ugovore o prodaji rasada, i da ja treba da budem taj koji je trebalo te ljude da ubeđujem da prodaju svoje firme, pošto sam ja bio taj na koga su se, po njihovoj proceni, ti ljudi mnogo oslanjali u celom tom procesu i jedini način na koji su oni (Filip Moris) njih mogli da ubede da prodaju te firme, je ako bih ja bio taj koji u tome posreduje… i to je bila jedna lepa priča, ne nudi ti se svaki dan takav budžet da možeš da proširiš proizvodnju…“

Rekao je i da je po toj ponudi Filip Morisa, on trebalo da postane vlasnik 25 odsto udela u novoj kompaniji, s tim da mora da potpiše ugovor da 10 godina ne sme ništa drugo da radi sem za Filip Moris. Budžet je, kako je rekao, bio 800 miliona evra.

Na pitanje Đukanovića zbog čega je odbio tu ponudu kompanije Filip Moris, odgovorio je da je odbio zbog toga što je u ceo paket morala da uđe i Jovanjica, ali i zbog pretnji koje su mu, navodno, bile upućene od strane osoba koje su radile za Filip Moris.

„Par dana pre nego što sam otet na auto-putu, čuo sam se sa ljudima iz Filip Morisa i oni su meni u jednom trenutku pretili porodicom, ja sam rekao da Jovanjicu ne mogu da prodam, oni su insistirali i rekli da ne mogu ništa drugo da radim sem za njih i kad su mi pomenuli porodicu, ja sam njima rekao da ne mogu da radim sa ljudima koji meni prete porodicom, jer šta će tek biti kasnije. I u nedelju veče, ja sam im pre toga odbijao pozive i javio sam se i rekao da prekidam sve kontakte sa njima i u sredu na auto-putu kod Jagodine sam otet“.

BIRN je kompaniji Filip Moris poslao pitanja u vezi sa tim navodima. Interesovalo ih je da li su tačni, kao i da li su advokati ili bilo ko drugi ko je radio za Filip Moris imali bilo kakve kontakte sa Koluvijom, da li je tačno da su mu nuđeni opisani poslovni aranžamani i da li je tačno da je dobio pretnje zbog odbijanja da saradnju prihvati. Na ova pitanja, iz kompanije Filip Moris stigao je demanti.

Podsetimo, Predragu Koluviji je 24. septembra ove godine ukinut zatvorski pritvor i određen kućni uz obavezu nošenja nanogice. U pritvoru je proveo godinu i 10 meseci. Uhapšen je 13. novembra 2019. godine kada ga je na auto-putu Beograd-Niš u njegovom „audiju“ zaustavila policija zbog bahate vožnje, nakon čega je priveden zbog posedovanja lažne policijske legitimacije. Istoga dana policija je upala na imanje Jovanjica, gde je zaplenjeno 649 kilograma osušene marihuane i čak 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju ukupne težine 3.954 kilograma.

Nakon prvog ročišita održanog u specijalnom sudu u Beogradu na koje je došao iz kućnog pritvora, Koluvija je odbio da da izjavu novinarima i to na izričit zahtev njegove advokatice Zore Dobričanin Nikodinović.

Međutim, samo dva dana kasnije, Koluvija je dao pomenuti „ekskluzivni“ intervju svom advokatu Vladimiru Đukanoviću.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare