Bilčik: Zemlje kandidati da slede primer Crne Gore koja je uvela sankcije Rusiji

Vesti 08. apr 202216:18 > 17:38 80 komentara
N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik pozdravio je odluku Crne Gore da uvede sankcije Rusiji i izrazio nadu da će njen primer slediti sve zemlje sa Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u EU.

„Današnja brutalna ubistva koje je počinila Rusija u Kramatorsku su snažan podsetnik da nema prostora za pomirenje sa agresorom u Moskvi“, objavio je Bilčik na Twitteru.

Odluku je pozdravio i izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Tonino Picula.

„Uz prijašnju usklađenost vanjske politike s EU zajedničkim politikama, Crna Gora još jednom potvrđuje svoju zadanu evroatlantsku orijentaciju i status predvodnika procesa proširenja“, napisao je Picula na Tviteru.

Portparol EU Peter Stano izjavio je ranije danas da Brisel očekuje od Srbije da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji ili uvede slične nacionalne mere, zbog ruske agresije na Ukrajinu i dodaje da će EU donositi važne odluke za Srbiju na osnovu privrženosti Beograda vrednostima i principima Unije.

Odluku pozdravile i Velika Britanija i SAD

Britanska ambasadorka Karen Medoks napisala je da je usvajanje paketa restriktivnih mera protiv Rusije na današnjoj sjednici Vlade važan korak koji pokazuje da su evroatlantske vrednosti prioritet, uprkos ovdašnjim političkim izazovima.

Važno je, kako je navela na Tviteru, da se te mere, kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, sada rigorozno sprovedu.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke pozdravila je današnju odluku Vlade Crne Gore da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

„Bravo! Važno je videti da se prijatelj, partner, saveznik Crna Gora pridruži sankcijama EU, koje su osmišljene da potkopaju sposobnost Rusije da finansira svoj nehumani, neopravdani i ničim izazvani rat protiv naroda Ukrajine“, napisala je Rajzing Rajnke na Tviteru.

Podsećamo, potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović  saopštio je da je na sednici Vlade Crne Gore usvojen paket restriktivnih mera prema Rusiji.

Sva dešavanja i informacije u vezi sa Ukrajinom čitajte u našem BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare