Bilčik za N1: Posle Uskrsa sastanci sa opozicijom koja je bojkotovala izbore

Vesti 27. apr. 202114:07 > 15:147 komentara
Podeli:

"Moramo da otvorimo neka poglavlja i klastere sa Srbijom narednih meseci, to znači i zadatke za nas u evropskim institucijama ovde, ali važna je i realizacija od strane Srbije", rekao je za N1 Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik. EU je jasno rekla da očekuje mnogo više kad su pitanju reforme, ali i ispunjavanje obaveza Srbije, naveo je, komentarišući jučerašnju posetu predsednika Srbije Briselu. Govoreći o međustranačkom dijalogu, Bilčik je rekao da će evroparlamentarci, posle Uskrsa, imati sastanke sa neparlamentarnom opozicijom koja nije učestvovala na izborima". Upitan o Janšinom non-pejperu, kaže da je video neki papir bez autora i zato - ističe - ne bi trebalo obraćati pažnju na to, iako su ideje opasne. "U mom izveštaju o Srbiji, i drago mi je da kažem, nijednom se ne pominje bilo kakva promena granica, razmena teritorija i to je dobar korak u odnosu na izveštaj 2018. godine", dodao je.

Jedan od razgovora koje je predsednik Srbije imao u Briselu bio je Vladimirom Bilčikom. Kako je Bilčik rekao našem dopisniku iz EU Nikoli Radišiću, taj razgovor je bio otvoren i konkretan.

Bilčik je istakao i da je važno imati te razgovore „licem u lice“, kao i da je važno da je predsednik Vučić „imao dobru posetu Briselu“ – da se sastao skoro sa svim predstavnicima evropskih institucija. Poruke su jasne – s jedne strane, naša podrška za evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i za put Srbije ka EU, a bilo je i dobrih vesti za neke velike investicione projekte, uključujući Koridor 10, koji će finansirati i EU, rekao je sagovornik N1. S druge strane, Bilčik je naglasio da je EU jasno rekla da očekuje mnogo više kad su pitanju reforme, zatim u pogledu ispunjavanja obaveza Srbije, kako bi radilo na ubrzanju pregovora sa Srbijom.

Povezano:

Na pitanje da li je sa predsednikom Srbije razgovarao o Reziluciji usvojenoj u EP, Bilčik je rekao da su imali otvoren razgovor, između ostalog i o tome koliko je važan taj izveštaj za Srbiju i za odnose sa evropskim institucijama. Razgovarali smo o brojnim pitanjima i mislim da je važno da Srbija shvati šta je politička realnost u Evropskom parlamentu i mislim da je najbolji odgovor na bilo kakvu kritiku iz izveštaja da se jednostavno ispune obaveze, kaže sagovornik N1.

O međustranačkom dijalogu

Bilčik kaže da su takođe razgovarali o međustranačkom dijalogu „koji je važan i za Evropski parlament i za evropske institucije“. „Drago mi je da smo čuli da je predsednik (Vučić) posvećen tome, taj proces je već krenuo 2019. godine, sada smo u drugoj fazi. Realnost na terenu je drugačija, ali je cilj isti – da se poprave uslovi za izbore i političku utakmicu, da izbori budu što slobodniji i pošteniji, da svi učestvuju“, naveo je Bilčik.

On je rekao i da se nada da će se opozicija, koja je prošle godine odlučila da bojkotuje izbore, vratiti u političku utakmicu, da kandiduje svoje kandidate za parlament.

Mi dolazimo na taj dijalog da slušamo i stvorimo neki prostor za njihove razgovore kako bi se promenili uslovi za političku utakmicu. Završili smo fazu slušanja sa predstavnicima u parlamentu, a posle Uskrsa ćemo imati sastanke sa neparlamentarnom opozicijom koja nije učestvovala na izborima i nadam se da ovoga puta nećemo više pričati o bojkotu, već o nekim razumnim predlozima.

Bilčik kaže da ne bi imali ovakav razgovor (intervju) da je Srbija spremna za ulazak u EU, konstatujući da Srbija nije spremna, ali i da može da uradi mnogo toga da se približi tom cilju. „I to jeste strateški cilj ove vlade –  svi moramo da uradimo svoj deo i u EU moramo da proces proširenja shvatimo ozbiljnije. I nadam se da ćemo sledećih meseci videti neke rezultate i kad je u pitanju Srbija i kad je u pitanju region“, rekao je Bilčik.

„Moramo da otvorimo neka poglavlja i klastere sa Srbijom narednih meseci, to znači i zadatke za nas u evropskim institucijama ovde, ali važna je i realizacija od strane Srbije“, naveo je sagovornik N1.

Bilo bi najbolje da je opozicija bila jedinstvena, ali učestvovaćemo u razgovoru sa onima koji su voljni sa nama da pričaju i to je opozicija koja takođe želi demokratiju i zalaže se za evropski put Srbije, kaže Bilčik. On konstatuje da većina stanovnika Srbije želi evropsku perspektivu, a da isto važi za političke stranke. „Biće i paralelenih razgovora sa nekim radikalnijim strankama, ali i to je deo političke scene Srbije, ja to mogu samo da gledam i poštujem, ali na kraju krajeva važno je ono što bude rezultat dijaloga – što se tiče kvaliteta demokratije, političke utakmice i boljih izgleda Srbije da napreduje na evropskom putu“, dodao je.

O non-pejperima

Upitan da li je video navodni „Janšin non-pejper“, Bilčik kaže da je video „neki papir koji nema autora“ i zato kaže da ne bi trebalo na to obraćati pažnju.

„Osim što bih rekao da su ideje u tom papiru opasne i put povratka u prošlost koja je bila užasna za ovaj region i ne verujem da na Zapadnom Balkanu postoji još tenzija. U mom izveštaju o Srbiji – drago mi je da kažem – nijednom se ne pominje bilo kakva promena granica, razmena teritorija i to je dobar korak u odnosu na izveštaj 2018. i drago mi je da uživa veliku podršku poslanika (EP). Ne verujem da postoji želja kod bilo koga u EU da se razgovara o tome šta je u tom papiru. Glavni fokus politike trebalo bi da bude rad na reformama. Nema prečica na putu ka EU, ali na kraju dolazi velika korist“, istakao je.

Moja podrška putu Srbije je puna, ali potrebna nam je šira podrška među članicama i institucijama, i najbolji odgovor je fokus Srbije na reformama narednih meseci, dodao je Bilčik.

Upitan o još jednom non-pejperu, koji su objavili kosovski mediji, Bilčik kaže da je video samo objave s tim u vezi na Tviteru i da ne može da komentariše. „Važno je reći da moramo da ostvarimo napredak i kad je reč o nekim starim konfliktima u regionu, a jedan od tih je i dijalog Beograda i Prištine. U dobroj smo fazi u ovom trenutku i želeo bih da pohvalim stav Srbije koji je veoma jasan u pogledu toga da je Srbija posvećena dijalogu i to je pokazao predsednik Vučić. Lopta je na strani terena Prištine, imaju novog predsednika Vlade i on će doći u Brisel“, kaže sagovornik N1.

Važno je pronaći rešenje koje će biti trajno, pozdravljam svaki pokušaj i ideju koja može na taj način da nam pomogne, dodao je.

Rešenje, kaže, mora da bude rezultat dogovora, koji je pomogla EU, ali ono mora da bude proizvod suštinskog dogovora rukovodstava u Beogradu u i Prištini.

„Dijalog ne može da traje zauvek, mora da da neki rezultat, po meni najbolji bi bio ako dođe do pravno-obavezujućeg sporazuma koji će biti u korist oba naroda na terenu – da obični građani na Zapadnom Balkanu bolje mogu da sagledaju svoju budućnost, a to će moći samo ako se reše neka pitanja iz prošlosti“, podvukao je.

Bilo kakav sporazum će biti dobar ako na njega pristanu Beograd i Priština i ako to uživa širu podršku u parlamentima, u narodu, a rešenje mora biti zasnovano na istinskom dijalogu i svako svrsishodno rešenje koje će rešiti neke probleme i koje je dobro za obe strane je put ka napretku, zaključio je.

Bilčik je građanima Srbije čestitao Uskrs.

Ceo razgovor za N1 pogledajte u okviru snimka emisije N1 Studio Live:

 

Komentari

Vaš komentar