Bilčik: Vežba Srbije sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije ka EU

Vesti 13. jun. 202122:35 > 22:3729 komentara
Podeli:
Vojna vežba
Izvor: Ministarstvo odbrane

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da zajednička vojna vežba sa Belorusijom i Rusijom ne pomaže napretku Srbije u evrointegracijama.

Bilčik je u objavi na svom tviter nalogu podsetio da srpska diplomatija traži podršku Evropske unije pred Međuvladinu konferenciju Srbija – EU, koja će se održati 22. juna u Luksemburgu, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Evropska perspektiva je takođe i o jasnim izborima spoljne politike, posebno u današnjoj geopolitici“, poručio je Bilčik.

Srbija učestvuje na trilateralnoj vežbi „Slovensko bratstvo 2021“ sa Rusijom i Belorusijom od 8. do 19. juna u bazi Novorosijske gardijske vazdušno-desantne planinske jedinice na teritoriji Krasnodara, na jugozapadu evropskog dela Rusije.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je „Slovensko bratstvo 2021“ taktička vežba specijalnih jedinica sa bojevim gađanjem, tokom koje će se uvežbavati realizacija kompleksnih borbenih protivterorističkih zadataka u uslovima izvođenja informacionih dejstava.

Srbije je 2020. godine otkazala učešće na ovim rusko-belorusko-srpskim vežbama jer su se održavale u Belorusiji u trenutku kada je tu zemlju potresala politička kriza nakon predsedničkih izbora.

Srbija se nedavno pridružila Deklaraciji EU o osudi preusmeravanja Rajanerovog (Ryanair) aviona u Minsk i hapšenja novinara Romana Protaševiča.

Međutim, zvaničnici Srbije i Belorusije održavaju dobre odnose, a u Srbiju su u aprilu stigla i četiri aviona MiG-29 iz Belorusije, koji su isporučeni na osnovu ugovora o vojnotehničkoj saradnji.

Na vojnom aerodromu u Batajnici kod Beograda je 9. juna održana svečanost povodom prijema aviona, na kojoj su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, prvi zamenik predsednika Državnog vojno-industrijskog komiteta Belorusije general-major Igor Mihajlovič Demidenko i ambasador Belorusije u Beogradu Valerij Briljov.

Komentari

Vaš komentar