Bilčik: Srbija suočena sa važnim odlukama u narednim nedeljama i mesecima

Vesti 27. jun 202211:333 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je širenje EU ključna tema i da je "veliki korak" to što su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo, kao i da se "širenje razmatra i sa drugim državama".

Zato važno da znamo koji parlamenti su spremni da donose ključne odluke, rekao je Bilčik, koji se uključio onlajn u diskusiju panela „Uloga parlamenata u demokratskim društvima“ u okviru konferencije „Demokratija: Minimalni konsenzus“.

Pročitajte još

„Postoje i brojne promene koje će morati da se dese i u domenu sudstva recimo, kao i ključne reforme u skladu sa tekovinama EU“, rekao je Bilčik.

On je naglasio da su to neophodni koraci kako bi se ostvarilo članstvo u EU u narednih nekoliko godina.

„Srbija je suočena sa važnim i strateškim odlukama u narednim nedeljama i mesecima – te odluke će se odraziti i na to na koju ulogu Parlament u Beogradu mora da se fokusira kada je reč o promenama koje vode ka članstvu u EU“, rekao je Bilčik.

Naglasio je da će Evropski parlament biti „na čelu tih napora“, između ostalog i kroz međupartijski dijalog sa kolegama iz Srbije, jer je „jedina smislena budućnost regiona u EU“.

U Beogradu je u toku dvodnevna međunarodna konferencija „Demokratija: Minimalni konsenzus”, u organizaciji Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), a glavne teme su položaj parlamenata u savremenim demokratijama, značaj i kvalitet izbora i uloga slobodnih medija u očuvanju demokratije.

Komentari

Vaš komentar