Bilčik odbrusio opoziciji, sukob unutar nje se zahuktava i ne zna se šta dalje

Vesti 22. sep. 202119:1393 komentara
Podeli:

Na optužbe da je radni dokument o izbornim uslovima u Srbiji nastao u saradnji sa srpskim vlastima, a na štetu opozicije, predstavnik Evropskog Parlamenta Vladimir Bilčik rekao je za N1 da odbija da ga uvuku u domaće političke obračune. Potpredsednica stranke slobode i pravde Marinika Tepić kaže da Bilčik nije razumeo misiju u koju je došao. U isto vreme opozicione stranke nezadovoljne ishodom međustranačkog dijaloga još nisu odlučile šta će dalje činiti. Čini se i da sukobi u opoziciji postaju sve žešći.

Proučite i udubite se u ponuđeni dokument pre nego što ga odbacite, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju srpskoj opoziciji posle runde dijaloga u Beogradu za koju kaže da je finalna i neće biti nove.

Povezane vesti

„Ja razumem da nisu svi zadovoljni i srećni, ali to je prirodan ishod. Ne vraćamo se da pregovaramo o novom dokumentu. Vraćamo se da pogledamo kako ide sprovođenje, kakve su povratne informacije. Da zaista ohrabrimo sve koji su učestvovali u ovom procesu da ga shvate ozbiljno. Da zaista nastave da učestvuju jer ne verujem da će biti nove prilike da se napravi potpuno novi dogovor ako se izbori budu održali početkom aprila. Dokument je realističan. Jasno smo rekli da to neće biti neka revolucionarna promena. Možemo da očekujemo suštinske strukturne promene ako i kada se održe sledeći izbori“, poručio je Bilčik.

Na pitanje evropskog dopisnika N1 Nikole Radišića: “Da ste vi gospodine Bilčik političar iz Srbije, da li biste učestvovali na predstojećim izborima pod postojećim okolnostima”, Bilčik nije imao dilemu.

„Da sam je političar bilo gde, učestvovao bih na izborima. Iskreno, ako opozicija odluči da bojkotuje ne samo naš proces već i sledeće izbore, ne vidim kako bilo šta može da se promeni u korist građana Srbije, ali i kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije. Mislim da bi svi trebalo da razmisle o tome“, istakao je Bičik.

I Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, koja je napustila dijalog, ima poruku za gospodina Bilčika. I SSP smatra pregovore o izbornim uslovima gotovim, a odluku šta će dalje doneće narednih dana posle konsultacija sa partnerima.

„Gospodin Bilčik uopšte nije razumeo šta je zadatak te misije ni kako možemo da oslobodimo ovu Srbiju, iako to piše u izveštaju istog tog Evropskog parlamenta i u raznim drugim rezolucijama, pa i rezolucijama njihovih nacionalnih parlamenata. Mi se ovde borimo bukvalno za goli život. Za slobodu. Za to da li će nekome sutra ostati glava na ramenima zato što je kritikovao režim Aleksandra Vučića ili ne“, rekla je Tepić.

Lider Dveri Boško Obradović u intervjuu za dnevni list „Nova“ kritikuje stav predsednika SSP-a Dragana Đilasa da sa onima koji uđu u novoformirana kontrolna tela posle dijaloga – neće sarađivati.

„Iskreno, ne sviđa mi se taj monopolistički pristup koji Đilas sebi dozvoljava u srpskoj opoziciji… Možemo da sarađujemo samo na ravnopravnim osnovama. Srpski pokret Dveri neće nikome biti privezak. Niti mi je Vučić tata, niti mi je Đilas mama“, kaže Obradović.

„Ne slušam baš pažljivo šta priča Boško Obradović naročito od kada je sam sebe diskvalifikovao u svim ovim procesima, tako da to je moja jedina poruka. Na koji način diskvalifikovao? Svojom saradnjom sa ovim režimom“, rekla je Tepić.

Ono što je zajedničko i SSP-u i Dverima, ali i svim drugim opozicionim partijama koje su bojkotovale prethodne parlamentarne izbore jeste da još nisu ustanovile šta dalje činiti, a opcije idu od uličnih protesta, preko novog bojkota – do izlaska na izbore.

Komentari

Vaš komentar