Bilčik na predstavljanju izveštaja: Napadi na novinare i NVO neprihvatljivi

Vesti 25. mar 202113:32 > 15:04 9 komentara

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da je njegov izveštaj o Srbiji uravnotežen i da pozdravlja napredak tamo gde ga je bilo, a da su izrečene kritike u njemu legitimne.

Predstavljajući ključne takče izveštaja pred Evropskim parlamentom, Bilčik je pozdravio „činjenicu da je članstvo u EU i dalje prioritet i strateški cilj Srbije“ ali je kazao da treba da „unesemo više dinamike u proces pregovaranja“.

Povezane vesti:

On je naglasio da je potrebno više dijaloga a manje sukoba, kao i „mirna armosfera“.

„Napadi na novinare i nevladine organizacije su neprihvatljivi“, upozorio je Vladimir Bilčik.

Istakao je da se nada da će EP po tom pitanju biti podjednako kritičan i prema drugim državama, poput Malte i Bilčikove rodne Slovačke, i da je njegova poruka Beogradu da se svi drže istih standarda.

Bilčik je rekao i da je Srbija imala „najmanju stopu usklađenosti sa našom (EU) spoljnom politikom i to se mora promeniti“.

„Nadam se da možemo da imamo mnogo bliže veze kada se radi o borbi protiv dezinformacija u vezi sa Rusijom i Kinom“, rekao je on.

Pozdravio je međustranački dijalog oko izbornih uslova kao „ključan za napredak“ po pitanju kvaliteta političke utakmice i demokratije.

„Nadam se da ćemo imati svrsishodne razgovore sa svim pro-evropskim snagama narednih meseci u Srbiji i da možemo da pomognemo kroz naše posredovanje“, rekao je on.

Bilčik je takođe pohvalio dijalog Beograda i Prištine i rekao da je važno postići sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Varhelji: Napredak Srbije i regiona ka EU samo uz uvreženje vladavine prava

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je u Evropskom parlamentu rekao da Srbija treba da ubrza i osnaži reforme za članstvo u Evropskoj uniji i naglasio da se ceo postupak ka uključivanju u EU može ubrzati samo ako se prvenstveno sprovedu ključne promene, utvrđene u novoj metodologiji proširenja, vezane za uvreženje vladavine prava i temeljnih sloboda.

Varhelji je, u raspravi o rezoluciji EP o napretku Srbije na putu ka članstvu u EU, podvukao da je nova metodologija proširenja, kojom se prvenstvo daje vladavini zakona i osnovnih sloboda, ključni element za stabilnost celog Zapadnog Balkana.

On je podvukao da EU treba da podrži srpsku vlast u sprovođenju reformi, kao i cilju postizanja sporazuma u dijalogu s Prištinom, a ocenio je kao povoljan razvoj i parlamentarni dijalog srpske vlasti i opozicije uz podršku EP, najavljene ustavne promene i usvajanje strategije za medije.

Varhelji je ukazao na to da je dijalog Beograda i Prištine apsolutno nužan da bi se uredili odnosi dve strane i one mogle napredovati ka Uniji.

Izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon je pozvala novu vladu u Prištini da ne odustane od dijaloga s Beogradom i stavila do znanja da je sporazum koristan jer niko nije na dobitku ako ga nema.

Ana Paula Zakarijas je u ime Saveta ministara EU poslanicima EP prenela stav da je članstvo partnera sa Zapadnog Balkana isključivo stvar zasluga svakog pojedinačnog kandidata, istakavši da nova metodologija proširivanja stavlja na prvo mesto vladavinu prava.

Ona je ocenila da bi Srbija trebalo da otvori neko novo poglavlje u pregovorima s EU još tokom ovog semestra, uz opasku da se od srpskih vlasti očekuje napredak u vladavini prava, nezavisnosti sudstva, bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala, usaglašavanja sa spoljnom politikom EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare