Bilčik i Fajon pozvali opoziciju da delegira predstavnika u nadzorno telo

Vesti 23. okt. 202109:51 > 09:5219 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon pozvali su opozicione partije, koje su uz njihovo učešće bile u dijalogu sa vlastima o izbornim uslovima, da delegiraju predstavnika u Privremeno nadzorno telo za medije.

Povezane vesti:

U pismu upućenom na adrese Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokreta za promene, oni ih „ohrabruju“ da predsedniku Skupštine Srbije do 25. oktobra odrede svog člana, „koji ispunjava najviše standarde profesionalnog i ličnog integriteta“.

Podsećaju da je u međustranačkom dijalogu, koji je sa evroparlamentarcima održan 17. i 18. septembra u Beogradu, dogovoreno 16 različitih mera za poboljšanje izbornih uslova, zasnovanih na stavovima „svih učesnika u procesu dijaloga“.

„Želeli bismo da vas ohrabrimo da aktivno učestvujete u primeni ovih mera koje bi mogle da pomognu poboljšanju uslova za predstojeće izbore u Srbiji“, poručili su Bilčik i Fajon u pismu u koje je FoNet imao uvid.

To se posebno odnosi na formiranje Privremenog nadzornog tela, dodaju evroparlamentarci i navode da opozicione stranke i platforme mogu predložiti članove ovog tela da bi se, uoči izbora, obezbedio bolji nadzor rada medija.

Kako bi se obezbedila adekvatna zastupljnost opozicije u Privremenom nadzornom telu i time doprinelo poboljšanju izbornih uslova u Srbiji, ističe se u pismu, „pozivamo vas da brzo dostavite vaš predlog odgovarajućeg kandidata koji ispunjava najviše standarde profesionalnog i ličnog integriteta“.

Bilčik i Fajon preciziraju da bi taj predlog predsedniku Skupštine Srbije trebalo dostaviti do 25.oktobra i ističu da bi veoma cenili ako bi kopija dopisa bila i njima dostavljena.

Uspostavljanje boljih uslova za političku utakmicu primarna je odgovornost državnih vlasti i institucija, ali je i „vaša uloga, kao opozicionih snaga, od najvećeg značaja“, ističe se u pismu.

„Dijalog, komunikacija i saradnja među razločitim političkim snagama su ključni za demokratski razvoj naših društava i građana koje predstavljamo“, zaključuju Bilčik i Fajon.

Komentari

Vaš komentar