Bilčik i Fajon: Cilj da izbori budu fer i pošteni i da opozicija ne bojkotuje

Vesti 07. jul 202118:0740 komentara
Podeli:

Međustranački dijalog se nastavlja i u Beograd dolazi delegacija Evropskog parlamenta. U petak i subotu biće održan prvi krug sastanaka. "Nadamo se da će se dobra volja iskazana od predstavnika Narodne skupštine i opozicije tokom bilateralnih sastanka, pretočiti u konstruktivni sastanak", poručio je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik je za N1 rekao da će ovo biti prva misija evroparlamentraca van Unije, što, kako kaže, naglašava koliko je značajan međustranački dijalog za ovaj EP, ali i za Sbriju.

„Drago mi je da ću prvi put nakon 17 meseci, sa svojim kolegama Tanjom Fajon, Edvardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, ponovo biti na terenu i da ćemo održati sastanak. Cilj je da uživo pokrenemo drugu fazu dijaloga, jer smo pripreme sastanka imali onlajn 1. marta, i ovo će biti prvi sastanak uživo. Nadamo se da će biti uspešan. Nadamo se i da će se dobra volja koja je iskazana i od strane predstvanika Narodne skupštine i opozicije tokom bilateralnih sastanka, kojih je u poslednjih nekoliko nedelja bilo 15, pretočiti u konstruktivni sastanak koji ćemo održati u petak i subotu“, rekao je Bilčik.

Povezane vesti:

Evroposlanica Tanja Fajon dodaje da očekuje da i vlast i opozicija sednu za sto, što će biti značajna poruka da su svi spremni za dijalog.

„Očekujem da će sve pratije i one vanparlamentarne učestvovati u dijalogu i da ćemo razmeniti stavove o stvarima u kojima ima smisla naći kompromis i poboljšati uslove. Onda ćemo verovatno za vreme godišnjih odmora imati online sastanak, a da se nakon odmora vratimo u Brisel“, rekla je Tanja Fajon.

Na tvrdnje da je poslednji rok za dogovor septembar, kako bi bilo vremena da se dogovreno i implementira, Bilčik je rekao da su spremni na dijalog do poslednjeg momenta do kog je moguće napraviti pomake. Fajon je dodala da se ne zna kada će biti izbori i da je zbog implementacije važno da se dijalog završi što pre.

„Srećan sam što ćemo narednih dana imati dijalog na terenu. Hajde da čujemo šta svako ima da kaže, hajde da slušamo jedni druge. Važno je da ovaj dijalog iskoristimo za slušanje, nemamo nikakva spremna rešenja, ali stvaramo uslove za konsturktivan dijalog, koji bi mogao da dovede do značajanih rešenja. Naš krajnji cilj je da sledeći izbori u Srbiji budu fer i pošteni i da ih opozicija ne bojkotuje. Mi ćemo dati svoj dorpinos i sprmeni smo da budemo uključeni koliko god je potrebno. Nemamo nikakve rokove, dijalog se održava od 2019. ovo je druga faza i sprmeni smo da radimo do poslednjeg momenta do kog je moguće napraviti neke pomake i mislim da svi treba da uđu u pregovore sa dobrom voljom i otvorenog uma“, rekao je Bilčik.

„Postoje spekulacije da će izbori biti u aprilu, dobro je da završimo što pre, jer je bitna implementacija. Iz prvog kruga dijaloga imali smo nekoliko pomaka, ali je problem implementacija. U pitanju je opet sloboda medija i dostupnosti i opoziciji i malim partijama da dobiju vreme u emisijama, to će biti predmet rasprave, kao i govor mržnje“, rekla je Fajon.

Parlamentarci kažu da se radi na finalizaciji agende i da su u kontaktu sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem i ostalim akterima.

„Pitali ste me i za predsednika. Mi takođe želimo da se sretnemo sa njim i radimo na detaljima. Kada dođemo u Beograd sve će biti jasnije. Planiramo da imamo sastanke sa svim relevatnim akterima u Srbiji, a to svakako uključuje predsednika“, naveo je Bilčik.

„Razgovaraćemo sa svim parlamentarnim strankama, biće predsednik Skupštine, verovatno ćemo se sresti i s predsednikom države. Puno je dinamike ovih dana, imali smo 25 sastanaka sa svim partijama koje učestvuju u dijalogu“, rekla je Fajon.

Komentari

Vaš komentar