Bilčik: Glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda smatram opasnim

Vesti 23. avg 202216:41 18 komentara
Amsterdam, Prajd, Europrajd
Remko DE WAAL / ANP / AFP

Glasove koji pozivaju na neodržavanje Europrajda u Beogradu, smatram opasnim, izjavio je izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik.

On je u razgovoru za Radio slobodna Evropa (RSE) podvukao da ukoliko ta manifestacija ne bi bila održana kada je zakazana, to bi zauzelo značajno mesto u njegovom izveštaju Evropskom parlamentu o Srbiji, a veruje i da bi druge evropske institucije reagovale.

„Treba zaštititi glasove te zajednice od onih koji pozivaju na potpunu zabranu i na povlačenje ove dobre tradicije“, rekao je Bilčik, pojašnjavajući da su građanske slobode, koje se simbolično brane i održavanjem parada ponosa, u osnovi evropske agende.

Beograd je, dodao je, živahan kosmopolitski grad na Balkanu i sada već ima dugu tradiciju održavanja prajd skupova, i „mislim da je to dobar signal svim građanima, ne samo Beograda, već Srbije, Zapadnog Balkana i regiona“.

„Ove godine će to biti poseban Prajd, jer će imati snažnu evropsku dimenziju. Dakle, sve te glasove smatram opasnim. Oni očigledno ne žele da vide napredak Srbije na evropskom putu, ne žele da vide evropsku budućnost Srbije“, rekao je Bilčik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare