Bilčik: Glasanje o Izveštaju o Srbiji 24. i 25. marta

Vesti 15. feb 202114:28 > 14:34 3 komentara
N1

Pregovori između političkih grupa zaključeni su prošle nedelje u ponedeljak (8. februara), što znači da su se sa celokupnim tekstom složile sve relevantne političke grupe u Evropskom parlamentu. Službe Evropskog parlamenta sada vrše jezičku proveru Izveštaja i trebalo bi da ga prevedu na sve službene jezike, navodi u izjavi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik.

Ova nedelja je takozvana „zelena nedelja“ u EP, kada se odbori ne sastaju.

Glasanje u Odboru za spoljne poslove održaće se 23. februara ujutru u dva bloka. Prvo će se glasati o amandmanima i kompromisnim amandmanima, a zatim će se izvršiti „konačno glasanje“ o Izveštaju (jedno glasanje o tekstu u celini: za, protiv ili uzdržani). To je zbog poludaljinskog funkcionisanja EP-a zbog pandemije; u „redovnim“ vremenima, ova glasanja se odvijaju jedno za drugim, navodi se.

Nije bilo odlaganja glasanja u Odboru za spoljne poslove; ovaj datum (23. februar) je poznat već neko vreme i ako je došlo do početne promene, to je samo zbog tehničkog procesa u odboru. Uvek treba da imate dve sednice sastanka odbora da biste dovršili glasanje – jednu ujutru i drugu popodne. Odbor je 4. februara dobio samo jedan termin za sastanke – tako da tog dana glasanje nije bilo moguće. To se odnosilo i na druge izveštaje, ne samo na izveštaj o Srbiji.

Nakon glasanja u Odboru uslediće glasanje na plenarnom zasedanju. Glasanje o Izveštaju o Srbiji biće održano 24. i 25. marta tokom takozvane „mini-plenarne“ sesije koja se održava u polu-udaljenom režimu u EP u Briselu. Ponovo će jedno glasanje biti posvećeno svim mogućim izmenama i dopunama teksta o kome se glasalo u AFET-u, a drugo glasanje odnosiće se na sam Izveštaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare