Bilčik: EP spreman za drugu fazu međupartijskog dijaloga u Srbiji

Vesti 28. jan 202116:00 > 16:033 komentara
Izvor: N1

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da je Evropski parlament spreman za drugu fazu međupartijskog dijaloga, jer nema mnogo vremena, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio parlamentarne izbore za proleće 2022. godine.

„Nadamo se da će nas razgovori predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitčkog odbora Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera pomeriti korak napred, kako bismo dijalog nastavili što je pre moguće, rekao je Bilčik na onlajn sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju Srbije i EU.

Nemamo mnogo vremena za dijalog, a mi smo spremni da doprinesmo unpređenju politčkih uslova za konkurentnost, dodao je Bilčik uz napomenu da je međupartijski dijalog u Srbiji važan za Evropski parlament, Evropsku komisiju i države članice koje su pratile taj proces.

Verujem da smo, ocenio je on, postigli dobar napredak u prvoj fazi.

Bilčik je izrazio žaljenje što su pojedine političke stranke bojktovale izbore i nada se da će u drugoj fazi dijaloga učestvovati svi, a potom i na izborima.

Bilčik je pozdravio predanost nove Vlade Srbije i Skupštine Srbije procesu evropskih integracijama, kao i dobre ekonomske podatke u godini pandemije.

Pandemija je pred sve nas postavila izazove, poput geopolitičke konkurencije i mi smo zabrinuti u Evropskom parlamentu zbog uticaja Rusije i Kine u našem susedstvu, kao i na Zapadnom Balkanu, rekao je on.

Suočavamo se sa izazovima manipulativnih kampanja, širenja dezinformacija, rekao je Bilčik, uz napomenu i da je EU bila uz Srbiju i region od početka pandemije.

Kada je reč o vakcinama, Bilčik je rekao da je EU angažovana da pronađe način kako da pomogne partnerima na Zapadnom Balkanu i Srbiji što je pre moguće.

On je izjavio i da je napisao svoj prvi izveštaj o Srbiji, kao izvestilac Evropskog parlamenta, da je on u fazi podnošenja amandamana, a da se krajem februara očekuje glasanje u Spoljnopolitičkom komitetu, a u plenumu u martu.

Komentari

Vaš komentar