Biciklistička vožnja u više od 30 gradova regiona – podrška ženama sa karcinomom

Vesti 30. sep 202114:13 0 komentara
N1

Biciklistička vožnja u više od 30 gradova Srbije, Hrvatske i Slovenije, biće organizovana 3. oktobra, u okviru kampanje "Daj pedalu raku", posvećene ženama obolelim od raka dojke, najavljeno je u okviru kampanje koju organizuje Ženski centar "Milica", uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

„Nastojimo da skrenemo pažnju ženama na važnost redovnih pregleda i samopregleda, kao i zdravih stilova života i povezivanja čitave zajednice kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke. Ono što direktno utiče na smanjenje smrtnosti je rano otkrivanje bolesti, bolja dostupnost terapija, pogotovo inovativnih za rani i metastatski karcionom dojke“, rekla je na konferenciji za novinare predsednica Ženskog centra „Milica“ Vesna Bondžić.

Podsetila je da je rak dojke najčešći maligni tumor kod žena. Godišnje se u Srbiji registruje oko 4.300 žena koje obole od te bolesti, a umre olko 1.600.

„Rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva ako se otkrije i leči na vreme“, rekla je Bondžić.

Ona je ukazala i da bi za uspešnost lečenja te bolesti, kao i za smanjenje troškova lečenja bilo važno da se omogući da se biološka terapija prima u mestu boravka pacijentkinja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!