Biber: Još ne vidim da opozicija ima kandidata koji bi pobedio Vučića

Vesti 19. jan. 202111:1621 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Još ne vidim da opozicija ima kandidata koji bi pobedio Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima i verovatno će im biti potreban neki anti-Vučić, ne tako snažna politička ličnost, ali ličnost koja ujedinjuje, rekao je za Danas direktor Centra za proučavanje jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

Biber je ocenio da će ova godina biti godina političke stagnacije, pa očekuje da će Srpska napredna stranka nastaviti da dominira političkim životom i bez izbora neće biti ni velikih političkih prekretnica, pa je to „važan period za opoziciju da se pripremi“.

Na pitanje da li očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada dozvoliti demokratske izbore, odgovara da ne može reći da je optimista, jer će Vučić dozvoliti ono što bude morao ztato što je „u proteklih osam godina pokazao da ga zanima samo kompletna kontrola nad svim institucijama i medijima i da ga ne zanimaju fer i slobodni izbori, i to znači da ih neće svojevoljno dozvoliti“.

Smatra i da opozicija mora da izazove režim na izborima, „iako su nefer na duge staze“, jer, kako navodi, „režim se neće urušiti sam od sebe, niti će izbori biti u potpunosti fer i slobodni, osim ako pritisak nije jak“.

Prema Biberovoj oceni, „teško je zamislivo“ da će na sledećim izborima „doći konačni kraj SNS vlasti“, između ostalog i zato što ne vidi „koherentnu opoziciju koja može da ponudi alternativu“.

Skreće pažnju da mnogi misle da umesto ujedinjene opozicije, treba primeniti crnogorsku strategiju izlaska na izbore u različitim blokovima, „što bi omogućilo da nacionalna i konzervativna opozicija ima odvojenu kampanju od liberalne i proevropske“.

„Takva logika je problematična, jer već 20 godina različiti opozicioni blokovi izlaze na izbore, a uspelo im je samo u avgustu 2020. jer je sporni zakon, koji se odnosio na crkvu, mobilisao dovoljno ljudi zasićenih ponašanjem vladajuće stranke“, upozorio je Biber.

Veruje da postoji i problem u liderstvu srpske opozicije, iako ocenjuje da je „teško je biti opozicioni lider kada ste pod stalnim napadima tabloida i vladajuće partije“.

„Od opozicije zavisi hoće li iznedriti obećavajuće mlade lidere koji nisu opterećeni prošlošću i koji mogu da izađu iz senke ega pojedinih opozicionih lidera“, zaključio je Biber.

Komentari

Vaš komentar