Bez napretka ka EU od 2019. godine – nepoverenje zbog vladavine prava, Kosova…

Vesti 16. jul. 202119:495 komentara
Podeli:

Evropska unija želi da ubrza proširenje, a Srbija ima ključnu ulogu na Zapadnom Balkanu, poruka je komesara za proširenje Evropske unije Olivera Varheljija. Iako najavljuje otvaranje dva nova klastera sa Srbijom do kraja godine, civilni sektor upozorava - nije Varhelji taj koji donosi konačnu odluku.

Hoće li novih klastera biti, zavisi isključivo od Srbije i 27 država članica, a uslov svih uslova je vladavina prava, tvrde stručnjaci.

Povezano:

„Bez vladavine prava i bez dokaza da je taj princip primenjen u praksi, da imamo nezavisno pravosuđe, pristup pravdi građana i privrede u razumnom roku, da imamo jasnu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu, sudsku, oni ne mogu dalje da pregovaraju“, navodi Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa.

Zbog toga što nema dovoljno dokaza da reforme sprovodi, Srbija već godinu i po dana tapka u mestu i od 2019. godine nije otvorila nijedno novo poglavlje, odnosno klaster. Za civilni sektor poruka je jasna – stvarnog napretka nije bilo.

„Otvaranje pregovora o klasterima je politčka poruka EU da li stvari idu u dobrom pravcu. Tako da ukoliko EU do kraja godine proceni da nema značajnog napretka u drugim oblastima poput vladavine prava, opet može poslati jasnu prouku, time što neće otvoriti novi klaster, da nije zadovoljna stanjem stvari“, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

U junu, kada je EU poslednji put odlučivala o napretku Srbije, stanjem nije bilo zadovoljno čak 10 država članica. Prvi veliki test za Srbiju do kraja godine biće izmene Ustava, poručuju stručnjaci.

„Mi se samo nadamo da će Evropska komsija suštinski da gleda u ono što će nam Venecijanska komisija reći na tekst kada ga budemo poslali i da fokus neće biti na rokovima koji su postavljeni do kraja godine, što u ovom momentu predstvalja nerealno očekivanje“, navodi Jovana Spremo iz Jukoma (Komiteta pravnika za ljudska prava).

Pored vladavine prava, jedno od ključlnih pitanja koje utiče na putu Srbije ka EU jeste i rešenje kosovskog problema.

„Mi možemo videti da trenutno ne postoji politička volja ni u Beogradu ni u Prištini da dođe do brzog rešenja. Otuda je potrebno vreme. Mi imamo uskoro izbore u Srbiji, lokalne izbore na Kosovu, konsolidaciju vlasti Aljbina Kurtija u ovom trenutku. U narednih godinu dana nije realno da ti pregovori dobiju na zamahu, a ne da dođe do nekog konačnog rešenja“, smatra Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj.

Čak i da do kompomisa nečekivano dođe, Srbija ne bi preko noći postala članica EU, tvrde stručnjaci. Da bi se to dogodilo, navode, neophodna je jasna politička volja i spremnost na reforme.

Komentari

Vaš komentar