Berbok u Beogradu: Kosovo, približavanje Srbije EU i stav Beograda prema Rusiji

Vesti 11. mar. 202219:27 > 20:4347 komentara
Podeli:

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, nakon Sarajeva i Prištine, stigla je i u Beograd. Ovo je prva poseta nekog od nemačkih zvaničnika Srbiji otkako je krajem prošle godine u Berlinu formirana nova vlada socijaldemokrata i zelenih. Od tema na stolu - rešenje kosovskog pitanja, približavanje Srbije Evropskoj uniji i jasno pozicioniranje Beograda povodom rata u Ukrajini.

Ljudi na Balkanu znaju šta je rat i zbog toga protiv njega treba da ustanu – poruka je iz Berlina koju je predsedniku Srbije prenela ministraka spoljnih poslova. Zbog toga, Nemačka pozdravlja glasanje Srbije u Ujedinjenim nacijama i osudu ruske agresije na Ukrajinu.

Povezane vesti:

„Cilj osude je bio predsednik Rusije Vladimir Putin i njegovi militantni pomagači, zato je važno imati jasan stav, a ne okrenuti glavu. Naše zajedničke vrednosti su mir, sloboda i prosperitet. Ko deli ove vrednosti, sada ne može stajati po strani“, rekla je Berbok.

Na pitanje nemačkih novinara da li je obećao Berbok da će se distancirati od ruskog predsednika Vladimira Putina, srpski odgovara:

„Od čega da se distanciramo? Kakve veze mi imao sa sukobom u Ukrajini. Srbija ni na koji način nije uradila ništa što bi povredilo Ukrajinu. Srbija je ta koja podržala ono što je Evropska unija podržala i u GS UN. Srbija se ponaša odgovorno u regionu, ne izaziva sukobe niti preti. Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno u okviru međunarodnog javnog prava. Što se tiče ličnih kontakata, od početka napada na Ukrajinu nisam imao kontakt ni sa kim od ruskih zvaničnika, tako da ne znam od čega bih se distancirao“.

Udaljavanje od Rusije, a približavanje Evropi – to je ono što Nemačka želi od Srbije, navodi novinar Dojče velea.

„Navodi se da bi Balkan mogao da bude mesto na kojem bi Rusija mogla da izvede manevar, ne vojni, već politički, i da na taj način odgovori na zapadne sankcije i stalno se ističe da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od neprocenjive važnosti. Kako je rekla nemačka šefica diplomatije iz redova zelenih Berbok, mir na Zapadnom Balkanu nije savršen ali je dragocen“, kaže novinar Nemanja Rujević.

Kako bi se taj mir saučvao, iz Berlina je stigla i jasna poruka.

„Želimo da Srbija bude punopravni član EU, ubeđeni smo da Srbi imaju pravo na život u našoj zajedničkoj kući, zato su potrebne reforme u vladavini prava, podržaćemo Srbiju iskreno“, kaže Berbok.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Ipak, do zajedničkog života u evropskoj kući, Srbija neće moći prečicama i bez rešenja kosovskog pitanja.

„Nema nikakve sumnje da dijalogom treba da rešavamo naše probleme i zbog toga je Srbija posvećena dijalogu u Briselu i uvek se odaziva. Čini nam se da na najbolji i najkonsturktivnij način doprinosimo napretku tog dijaloga kada ta volja postoji na svim stranama“, kaže Vučić.

Volju na obe strane Berbok očekuje odmah nakon izbora, a jedino rezultati odrediće brzinu evropskog puta Srbije.

„Po našim unutrašnjim kapacitetima smo i dalje daleko od EU. Nemačka spoljna politika će se očigledno promeniti, neke stvari će raditi drugačije nešto nego vlada Angele Merkel i  mnogo više pažnje će obratiti na stanje demokratije u Srbiji. To je bilo do sada u drugom planu zbog stabilnosti Srbije, ali i Balkana“, ocenjuje predsednik NUNS Željko Bodrožić.

Da će se od sada više motriti na lidere u regionu postalo je jasno i nakon što je Nemačka imenovala specijalnog savetnika za Zapadni Balkan. Manuel Zaracin, iz redova zelenih, biće, kako kaže Berbok, njene uši i oči u ovom delu Evrope.

Komentari

Vaš komentar