Berbok i Brnabić: Očuvanje mira na Zapadnom Balkanu ključno za napredak regiona

Vesti 11. mar 202220:40 2 komentara
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok saglasile su se u Beogradu da su očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu od ključnog značaja za svaki dalji napredak regiona.

Povezane vesti

Berbok je navela da je u nemačkoj vladi po prvi put imenovan izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je prisustvovao današnjem sastanku, saopšteno je iz Vlade.

Ona je naglasila značaj nastavka reformi u oblasti vladavine prava i s tim u vezi, ustavne promene koje su usvojene početkom godine su ocenjene kao veoma konstruktivne i korak u pravom smeru.

Na sastanku je istaknuto da je Nemačka izuzetno važan partner Srbije po pitanju evrointegracija i ekonomske saradnje, kao i jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera.

Nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji, i ujedno najveći srpski spoljnotrgovinski partner sa robnom razmenom većom od 6,5 milijardi evra iz 2021. godine.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je podvukla da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu i ispunjavanju svih potpisanih obaveza, kao i da na najbolji mogući način doprinosi njegovom napretku.

Brnabić je naglasila značaj podrške Nemačke na evropskom putu Srbije.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare