Berbok: Bolja regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu

Vesti 21. okt 202211:44 0 komentara
Christof STACHE / AFP

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok želi da preduzme konkretne korake ka boljoj regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i to će biti danas glavna tema sastanka ministara spoljnih poslova regiona i EU u Berlinu.

Sastanak ministara spoljnih poslova u formatu „Berlinskog procesa“ fokusiraće se pre svega na napore za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, najavilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Pored toga, kako prenosi agencija DPA, tema bi trebalo da bude i energetska bezbednost u svetlu ruskog agresorskog rata u Ukrajini, kao i zajednička „zelena agenda“, prenosi „Dojče vele“.

Pored zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, na sastanku u Berlinu učestvovaće i šefovi diplomatija Bugarske, Grčke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Češke.

Diskusija u tom formatu uvek ima za temu i izglede zemalja Zapadnog Balkana za pristupanje EU, što je obećano još 2003. godine. Od tada jeste postignut napredak, ali je, kako naglašava DPA, proces sada zaustavljen.

Robert ATANASOVSKI / AFP

Nemačka agencija podseća da je „Berlinski proces“ 2014. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel na prvoj konferenciji Zapadnog Balkana u Berlinu. Format ima za cilj da unapredi približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU. Pored toga, cilj je i poboljšanje ekonomske situacije u regionu i unapređenje dobrosusedskih odnosa.

Aktuelna nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Zeleni) već neko vreme insistira na intenziviranju tempa debate o zbližavanju zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Ona je tako, početkom jula, nakon razgovora sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon, upozorila da na Balkanu ne bi trebalo omogućiti da se stvori prostor u koji bi stupili Rusija ili drugi akteri.

Osim Moskve, navodi DPA, Kina takođe pokušava da poveća svoj uticaj na zapadnom Balkanu, recimo u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!