Beogradska udruženja građana „brane“ vilu iz 1930. godine

Vesti 13. maj. 202117:284 komentara
Podeli:
beograd vračar konjarnik panorama
Izvor: N1

Udruženja građana iz beogradske opštine Vračar predala su gradskom Sekretarijatu za urbanizam primedbe na plan za izgradnju zgrade uz rušenje jedne vile iz 1930. godine, koja se smatra arhitektonskim nasleđem.

„Društvo za ulepšavanje Vračara“, „Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca“ i „Udruženje Topolska“ naveli su u saopštenju da je vila u Ulici Internacionalnih brigada u Beogradu „od izuzetnog arhitektonskog značaja i predstavlja kulturno nasleđe međuratne arhitekture Beograda“.

Naveli su da opštinu Vračar „trese groznica investitorske izgradnje“ i da je jedini cilj investitora da taj kraj pretvore u „skupu i za njih ekonomski isplativu zonu“.

„Razumemo privatni interes, ali ne razumemo kad takav interes apsolutno nadjača javni i zato apelujemo na gradske vlasti da konačno suzbiju investitorski urbanizam i da zaštite kako pojedinačne objekte, tako i kulturno-istorijske celine Beograda“, rekao je predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca Miloš Jovanović.

Jovanović je dodao da saradnja s gradskim vlastima nije uvek loša i kao primer naveo odluku da se kao celina zaštite Krunski venac i Smiljanićeva ulica.

Komentari

Vaš komentar