Beograd podneo kandidaturu za domaćina izložbe EXPO 2027

Vesti 26. jan 202212:54 1 komentar
2. januar lepo vreme sunce šetnja šetači beograd
Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasada Republike Srbije u Parizu predala je pismo kandidature za domaćina Međunarodne Specijalizovane izložbe u Beogradu - EXPO 2027, koje je potpisala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, saopštila je vlada Srbije.

Kako se navodi, predlog je da se Specijalizovana izložba BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve “ /“Play for Humanity – Sport and Music for All” održi u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

„Održavanje međunarodnih izložbi, kao što je EXPO 2027, predstavlja jedinstvenu priliku za promociju svih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala zemlje domaćina. Republika Srbija i Beograd su dokazali da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje Republika Srbija ima. Ukoliko dobijemo organizaciju, važno će biti i iskustvo koje naša zemlja ima kao učesnik na izložbama ovog tipa u prošlosti, a poslednje takvo je Dubai EXPO na kojem je Srbija ostvarila zabeležnu promociju i vidljivost“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da bi se organizacijom međunarodno priznate izložbe EXPO BEOGRAD 2027 Republika Srbija jasno pozicionirala kao ekonomski, kulturni, ali i politički centar ovog dela Evrope.

„Osim Srbije, kandidaturu za domaćina Specijalizovane izložbe 2027/28 predali su država Minesota, USA, pod temom „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ i Puket, Tajland, pod temom “Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity”. Prethodni specijalizovani EXPO je održan u Astani 2017. godine, a naredni planiran za 2023. godinu će se održati u Buenos Airesu“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Međunarodni biro za izložbe (BIE) organizuje četiri stalne vrste izložbi: Svetske izložbe kapaciteta kao što je ovogodišnji EXPO u Dubaiju, Specijalizovane izložbe, Hortikulturalne izložbe i Trijenale u Milanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare