Beograd obeležava Spasovdan, Radojičić poziva građane na litije

Vesti 10. jun 202107:16 > 14:26 11 komentara
Spasovdan, Vaznesenjska crkva, Beograd
FoNet/Božana Pavlica

Gradonačelnik Zoran Radojičić pozvao je sve Beograđane da večeras učestvuju u litiji povodom gradske slave – Spasovdana.

Liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi služio je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, a uz brojne Beograđane, preneo je Beoinfo.

Povezane vesti:

„Koristim ovu priliku da Beogradu i svim njegovim stanovnicima čestitam slavu. Danas je lep dan i posle više od godinu dana borbe sa koronavirusom imamo takve statističke pokazatelje koji nam govore da možemo da se okupljamo. Tokom dana bićemo posvećeni gradskoj slavi, a u 19 časova ispred Vaznesenjske crkve krenuće litija koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije i uz mošti Svete Petke, despota Stefana Lazarevića i izvornog barjaka Grada Beograda doći do Hrama Svetog Save“, rekao je Radojičić.

On je pozvao građane da se na litiji sete svih koji su preminuli od koronavirusom i zahvale svima koji su se borili, „pre svega medicinskim ali i svim drugim radnicima koji su se zajednički, organizovano borili protiv kovid infekcije“.

Govoreći o Spasovdanu, Radojičić je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala ta čast da ove godine bude domaćin gradske slave.

Izvor: Tanjug

„Spasovdan je divan pravoslavni praznik, a kada ste još i domaćin slave, to osećanje ne možete izraziti rečima. Na barjaku piše ‘Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže’ i to je poruka našeg okupljanja i slavlja. Kao što i naše porodice slave, tako to čini i Grad i još jednom koristim priliku da svim sugradjanima čestitam slavu i poželim sve najbolje“, rekao je on.

Despot Stefan Lazarević 1403. godine dao je Beogradu status prestonice, a u čast obnove i napretka Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Zoran Radojičić, Andreja Mladenović, Vaznesenjeska crkva, liturgija
FoNet/Božana Pavlica

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost, piše Beoinfo.

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno Spasovdan jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Prošle godine litija nije bila organizovana zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare